Aantal huwelijksbureaus in vrije val

Het aantal traditionele huwelijks- of relatiebemiddelingsbureaus in België is in vrije val. Dat blijkt uit cijfers van de FOD Economie. Relatiedeskundige Rika Ponnet van Duet Relatiebemiddeling beaamt dat. “Momenteel zijn er nog een vijftiental spelers op de Belgische markt, maar als er in de toekomst nog vijf overblijven, zal dat al veel zijn.”

De FOD Economie meldt dat het aantal traditionele relatiebemiddelingsbureaus de laatste jaren drastisch is gedaald. Exacte cijfers heeft het niet, omdat huwelijksbureaus sinds 2010 niet meer geregistreerd moeten zijn bij de Algemene Directie Regulering en Organisatie van de Markt van de FOD Economie. Maar de dienst weet wel te zeggen dat er in 2006 nog sprake was van 133 relatiebemiddelingsbureaus en dat dat aantal in 2010 al gezakt was naar 39. Het aantal klachten van cliënten wordt wel zorgvuldig bijgehouden. Vorig jaar behandelde de FOD Economie er nog dertig, dit jaar nog maar tien. Een teken dat de traditionele huwelijksbureaus zich steeds beter aan de regels houden.

Oplichterij

Die regels gelden echter niet of nauwelijks voor online datingsystemen, vertelt Rika Ponnet. “De FOD Economie hinkt achterop. Er gebeuren vandaag de dag zaken online die je als pure oplichterij zou kunnen omschrijven. Helaas wordt er niet tegen opgetreden omdat zulke online systemen vaak een maatschappelijke zetel in een ander land hebben. Het zou nochtans goed zijn om een reglementair kader te schetsen voor online bemiddeling. Het gaat immers vaak om klanten die zich emotioneel kwetsbaar opstellen. Delicate materie dus. Toch ben ik absoluut niet tegen de online spelers. Het is zeer goed dat er vandaag zoveel mogelijkheden zijn voor singles, maar een minimum aan controle is toch wel aangewezen.”

Facebook

Volgens Ponnet daalt niet alleen het aantal traditionele huwelijksbureaus de laatste jaren, ook de datingsites op internet delen in de klappen. “Nu zijn er nog een vijftiental huwelijksbureaus actief, maar daarvan zullen er nog verdwijnen. Alleen wie inzake dienstverlening een inhoudelijke meerwaarde op online daten kan bieden, zal blijven bestaan. Ook online dating heeft het moeilijk en dat heeft dan weer te maken met social media. Dankzij Facebook en andere sociale netwerken is het veel gemakkelijker geworden om contacten te leggen.” De economische crisis heeft trouwens weinig invloed op de achteruitgang van datingbureaus. “Een partner vinden blijft een basisbehoefte en geen crisisgerelateerd verlangen. We zien net dat mensen in tijden van crisis en verhoogde stress net meer op zoek zijn naar een fijne thuissituatie en stabiele relatie.” (Sebastiaan Bedaux)

Huwelijksbureaus in vrije val

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s