The Last of Us: een vuil spel

Voor wie twijfelt aan de narratieve kracht van videogames: ontwikkelaar Naughty Dog legt je met de survivaltitel ‘The Last of Us’ het zwijgen op.

Het opzet van ‘The Last of Us’ kan je het best beschrijven als een mix van Cormac McCarthy’s ‘The Road’ en ‘The Walking Dead’. Plots breekt er een plaag uit die iedereen in hersendode, wandelende paddenstoelen verandert. Jij kruipt in de huid van Joel, die door de plaag zijn dochter verloor. Je krijgt de opdracht om Ellie, een meisje dat vreemd genoeg immuun is, naar een ziekenhuis te brengen en mogelijk voor een vaccin te zorgen.

Toegegeven, het concept is niet bijster origineel. In de uitwerking laat Naughty Dog echter zijn meesterschap zien: als zwanenzang van die goede oude PS3 ziet alles er fenomenaal uit, en de animaties en gezichtsuitdrukkingen zijn levensecht. Een goed geschreven script en dito acteerprestaties maken het plaatje af. We verwachtten niets anders van het team dat ons de ‘Uncharted’-games bracht, maar blijkbaar kunnen ze daar in Santa Monica nog altijd een versnelling hoger schakelen. Het is een eind geleden dat het verhaal van een game me nog zo boeide, maar met personages als deze, kan het moeilijk anders. De sfeer druipt van het scherm af, en die cliché zombie-apocalyps was nog nooit zo geloofwaardig. Goed geprobeerd, ‘Walking Dead: the ‘game’‘!

Hoewel ‘The Last of Us’ een grafisch hoogstandje is, gaat het er toch vuil aan toe. Je moet je zien te redden met het afval dat je rondom je vindt, en daar maak je wapens van. Belagers kunnen een gebricoleerd mes in hun keel krijgen, maar als je die even niet in voorraad hebt, kan je vijanden ook ontwijken.
Verwacht dus geen Scarface-achtige scenario’s, daar heb je niet genoeg kogels voor. Je moet slim en smerig spelen en de vijanden in de val lokken. Survival of the dirtiest. (Bram Ryckaert)

Wil je een voorproefje? Check dan deze trailer. “It can’t be for nothing” :

Luister ook naar deze flard uit de fantastische soundtrack, compleet met ‘Deadwood’-vibes. Niet toevallig, want Gustavo Santaolalla tekende ook al voor de muziek van deze westernreeks.

Spel van het jaar? Misschien. Volgende maand is er nog…

tumblr_mro74f7x5j1saea7uo1_400

Advertenties

Een gedachte over “The Last of Us: een vuil spel

 1. Beste journalist

  Ik vind niet dat “The Last of Us” een vuil spel is.
  Ik vind het zelfs heel origineel van de makers van het spel dat je je wapens en voedsel moet maken uit het afval om je heen.
  Stel dat dat niet zo zou zijn dan zou je weer zo’n standaard schietspel krijgen waarin je je wapens en voedsel moet kopen in winkels die je af en toe tegenkomt.
  Het is ook veel realistischer, want het is een zombiespel, dat wil zeggen dat er bijna geen voedsel meer over is, dus zou het wat raar zijn als er nog winkels vol met voedsel zouden zijn.
  Ik hoop dat ik met deze reactie uw mening heb veranderd.
  Mvg, Frodo Struyve

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s