Zapper over ‘Reizen Waes’: de gevangen heilige

Tom Waes laat in het nieuwe ‘Reizen Waes’ de straffe Tomtesterom-stoten links liggen, en kiest ervoor om merkwaardige reisbestemmingen in beeld te brengen. ‘Is ’t nog ver?’ deed hem dat al voor, maar Waes overtreft in deze eerste aflevering de concurrentie moeiteloos.

E5EF5D158D5DF59598E29CAFC8E8FC

Waes trekt naar Turkmenistan, een schatrijk buurland van Iran. Wat hij daar weet te filmen (áls hij al mag filmen), is surrealisme ten top. Hoofdstad Asjchabad kan je best beschrijven als een neon spookstad. De verlichting doet aan the strip in Las Vegas denken, maar er is geen kat te zien. Combineer dat met de soundtrack uit ‘Mulholland Drive’, en je krijgt een sterk staaltje bevreemdende tv.
Waes wordt door de ambtenaren en gidsen ook als een halfgod behandeld: zo voeren kinderen een schaatsshow van 2 uur (!) voor hem alleen op. Wanneer hij naar de paardenrennen gaat kijken, wordt hij geweerd uit de plebs-tribune en gaan er tientallen stoelvullers in blauwe jumpsuits naast hem zitten. Yep, dit is de film die David Lynch nooit gemaakt heeft.

Hoewel iedereen voor de heilige Tom lijkt te kruipen, mag zijn ploeg toch niet overal filmen. Als hij beelden wil van een volledig lege eetzaal in een hotel, breekt de hel los en wordt hij de deur gewezen. Filmen voor een ander hotel? Kan niet, die deur is ‘te lelijk’.
Turkmenistan is een volledig geschift land en Waes was er even de geëerde – maar gegijzelde- gast. Een gouden marionet. De eerste aflevering van ‘Reizen Waes’ was onvergetelijke tv. (Bram Ryckaert)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s