Tino en de pingpongballenraper

??????????????????

‘Fictie binnen historische krijtlijnen’, stond nog eens nadrukkelijk op de begingeneriek van ‘Albert II’, de fictiereeks over ons koningshuis die gisteren op Eén van start ging. Daar kan je veel kanten mee uit, zou al snel blijken. Zouden de koosnaampjes die Albert en Paola elkaar gaven – ‘Tino’ en ‘Paulina’ – écht zijn? Of de pruillip die Filip opzette toen hij vernam dat niet hij maar zijn vader de net overleden Boudewijn als Koning der Belgen zou opvolgen? Mij lijkt het dat het koningshuis vooral dient als kapstok heeft gediend voor een zondagwaardige dramareeks. Want dit koningsdrama heeft bij momenten veel weg van een serie als ‘De Rodenburgs’, waarin ook de hoogoplopende spanningen binnen een (welgestelde) familie worden blootgelegd.

Dat de actualiteit (de troonsafstand, de affaire Boël…) de serie een zetje zou geven, konden de makers vooraf onmogelijk hebben zien aankomen. Over het liederlijke liefdesleven van Albert werd in de eerste aflevering overigens nauwelijks gerept. Tenzij toen Boudewijn vanop zijn ziekbed – net voor zijn hartoperatie – aan zijn broer vroeg om hem op te volgen en daarbij summier allusie maakte op ‘een periode waarin je er een boeltje van aan ’t maken was’. Waaruit je ook meteen kan merken dat de dialogen volkser zijn dan dat je ze van onze gekroonde hoofden zou verwachten. Voor de lach zorgde prins Laurent, ietwat karikaturaal neergezet door Stefaan Degand. Bijvoorbeeld toen hij na de dood van Boudewijn weigerde om zijn tante Fabiola te condoleren en uitriep: “De Spaanse heks! Doe haar maar de groeten van de pingpongballenraper!”

Geloofwaardig of niet? Oordeel zelf. Wie je wél meteen gelooft zijn Albert zelf (als een goedmenende en gevoelige man gespeeld door Lucas Van den Eynde) en toenmalig premier Dehaene (een briljante Wim Opbrouck). Ik weet niet of je een overtuigde royalist moet zijn om van deze serie te houden. Maar ik heb zo’n vermoeden dat het wel helpt. (JV)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s