België barst…van het talent

Hockey1

Jaren. Neen! Decennia. Zolang keek ik met afgunst naar onze noorderburen als het over sport ging. Hup Holland hup. Daar konden we niet aan tippen. Op EK’s, WK’s, Olympische Spelen, … keek ik vol ongeloof en verbijstering naar de topprestaties van voetballers, volleyballers (m/v), hockey (m/v), … Er heerste een sportcultuur in Nederland. Ondertussen in België ging het over het splitsen van de nationale bonden in een Waalse en Vlaamse tak. In Nederland had men leedvermaak.

Maar het kan verkeren, zei Bredero. Zovele jaren en dito frustraties en ontgoochelingen verder lijkt het tij te keren. Althans wat het sportieve betreft.

Temidden het communautaire gedoe…wat is er aan de hand? Knijpt er iemand in mijn wang aub.

Onze dames- en herenploeg in het hockey timmert succesvol aan de weg naar de top. Onze volleyballers (m/v) verschijnen op het Europese toneel met straffe prestaties. Ja zelfs in het schaatsen, waar onze noorderburen onaantastbaar zijn, komt er een Belg (en wat voor één) aankloppen aan de deur bij de wereldtoppers. Hou onze Bart Swings maar in de gaten op de Winterspelen. En wat te zeggen van onze Rode Duivels. Nederland? Dat staat op de FIFA ranking ondertussen achter ons. Mijn nek doet pijn van het omkijken…wie er nog zoal achter ons staat. En als Nederlandse voetbalanalysten spottend en laagdunkend beginnen doen…wees maar zeker dat jaloezie niet veraf is. Deze lichting voetballers kan met gemak tippen aan de Europese en wereldtop. En dan heb ik nog niets gezegd over de zwemsport (Pieter Timmers, …) en de atletiek. En ongetwijfeld vergeet ik nog sporten. Excuses.

Als dit alles geen argumentatie is voor de politiek om nu eens echt werk te maken van een structureel sportbeleid, weet ik het ook niet meer. Neen, Bart Swings moet aan fundraising doen om budget rond te krijgen voor zijn voorbereiding van de Olympische winterspelen. En waar moet die jongen gaan trainen om een afdoende ijsbaan te vinden? Een nieuw voetbalstadion…hopelijk doen ze er niet zo lang over als in Gent. Structureel geld pompen in het volleybal- en hockeyplan. Dat we voor jaren goed zitten, dat we kans maken op medailles op elk toernooi, dat we ons land weer een fierheid geven, dat we onze jeugd aansporen om te sporten, …

De moeder aller verkiezingen staat voor de deur…het zou zo maar eens mogelijk kunnen worden? Het is tijd voor – excuses, toch weer naar de noorderburen – de tekst van het Feyenoord-lied: “Geen woorden, maar daden…”. (TVV)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s