Politici zonder grenzen

R0002_A0004_110884

Het Eén-programma Beroepen zonder Grenzen krijgt soms kritiek omdat het uitlach-TV zou zijn. En inderdaad: als je vier Belgen naar een ontwikkelingsland stuurt om daar na te gaan hoe de plaatselijke bevolking met een minimum aan middelen een gelijkaardige job uitoefent, dan kan je je aan toestanden verwachten.

Garagisten die zelf over de allermodernste apparatuur beschikken, kijken hun ogen uit als hun Afrikaanse collega’s wrakken die hier al twintig jaar niet meer rond rijden trachten op te lappen. Chauffeurs van De Lijn merken in Peru dat ze na 12 uur hun leven riskeren in aftandse bussen amper 2 euro overhouden en van dit bedrag ook nog hun schamele maaltijd moeten betalen. “Zo’n leven houden wij geen week vol” klonk het eerlijk.

Toen we gisteren in het programmaboekje lazen dat de uitzending ging over Belgische houthakkers die naar Canada trokken, waren we aangenaam verrast. Want nu werden de rollen omgedraaid. Tegenover de stoere Canadese lumberjacks zouden de Belgische houthakkertjes ongetwijfeld verbleken. En inderdaad, de Belgen voelden zich als spelers van Cercle Brugge die plots in de Champions League tegen Barcelona uit kwamen. Alles bleek groter, zwaarder en moeilijker te zijn in Canada. Veertig meter hoge woudreuzen omleggen, de vrachtwagen op krijgen, naar de rivier transporteren en de stammen vervolgens per boot wegslepen, bleken allesbehalve klussen voor mietjes. En dan moest er tussendoor ook nog eventjes een deel van een berg opgeblazen worden om een nieuwe weg aan te leggen. Maar onze landgenoten pasten zich wonderwel aan en op het eind van de week kregen ze zelfs een job aangeboden in Canada!

Met de verkiezingen van 2014 in het vooruitzicht kan de vrt misschien een delegatie politici naar een land sturen waar de regeringsvorming steevast vlot verloopt om te vermijden dat de onderhandelingen hier opnieuw maandenlang aanslepen. De kans dat de Politici zonder Grenzen daar een job aangeboden krijgen, lijkt ons eerder beperkt… (Wim Van de Velde)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s