Het Nederlandse antwoord op Vijftig Tinten Grijs

Ze schieten als onkruid uit de grond, die erotische romans. 25-45-70 is het recente Nederlandse antwoord op deze hype en meteen ook de trilogie waarmee uitgever Querido beweert erotiek terug in de literatuur – échte literatuur – te brengen. Alsof die daar ooit weg is geweest.

boek1

De drie romans, geschreven door drie mannen, gaan over één vrouw. Jamal Ouariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss werken samen om het turbulente leven te vertellen van Hanna. We ontmoeten haar telkens op een ander tijdstip in haar leven. Je raadt het vast al, als ze 25, 45 en 70 jaar oud is.

En wat is zij toch een vervelende vrouw. Op iedere leeftijd. Het lijkt alsof de auteurs zo graag een complex personage wilden neerzetten dat ze volledig het gevoel met haar zijn kwijtgeraakt. De erotische fantasieën in de boeken zijn dan ook weinig fantasievol. Hotelgasten verleiden verkleed als kamermeid? Kom op. Heerma van Voss zet in 70 nog de meest interessante versie van het personage neer. Op haar oudere dag verlangt Hanna niet meer naar liefde, maar naar het verlangen zelf – wat haar op zeldzame momenten heel menselijk maakt.

Het leek een interessant uitgangspunt – een vrouw beschrijven op drie momenten uit haar leven. Maar als dit dé reeks is die erotiek terug de literatuur in moet brengen dan is het wel spijtig dat het zowel erotisch als literair weinig stimulerend is. 25-45-70 is duidelijk het Nederlandse antwoord op Vijftig tinten grijs en alhoewel het beter geschreven is dan zijn voorbeeld, is het niet meer dan een schaduw.

(Lindsi Dendauw)

25-45-70, geschreven door Jamal Oariachi, David Pefko en Daan Heerma van Voss is uitgegeven bij Querido Rouge en nu beschikbaar in de boekhandel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s