Veel is mogelijk. Zoals genieten. Van De Schedelgeboorten.

Daar zaten we dan. Midden een volle schouwburg in het West-Vlaamse Tielt. We lijken precies wel het jongste stel van het publiek. Op het podium, een handvol instrumenten, als sardienen in een blikje. Maar dan op een rond tapijtje. Geen idee wat ons te wachten staat. Een viertal komt op. Wriemelt zich tussen de instrumenten en speelt een lied. We kijken naar elkaar. Dit. Op een vrijdagavond. We zuchten eens.

Veel is Mogelijk

Vrienden hadden het ons aangeraden. Tja, smaken kunnen verschillen, denk ik. Een tweede lied komt eraan. Wat bindteksten ook. Ik zit met mijn gedachten al in het weekend. Maar niet voor lang. Wanneer De Schedelgeboorten me bij het nekvel hadden, ik kan er mijn vinger niet opleggen maar het was zeker binnen het eerste kwartier dat een lach mijn ontgoocheling eventjes wegblies. En het gevoel dat dit misschien toch wel een geslaagde vrijdagavond zou worden, zwelde met de minuut aan. Met iedere grap, verrassende wending, kwinkslag, banale gedachte, onweerstaanbare mimiek, geniale zin of straf staaltje muziek dat Wouter Van Lierde, Rik Tans, Danny Van Rietvelde en Francis Wildemeersch uit hun mouw schudden. Nee, zeg maar uit hun virtuoze vingers. Los van de humor die deze mannen op de bühne zetten, brengen ze vooral mooie liederen. Het leven zoals het is, telkens verrassend, lyrisch verpakt in een song die blijft hangen.

En dan hebben we het nog niet over de tussendoortjes zoals het fantastische fotokopie-lied, het huppelen tussen muziekgenres aan de hand van namen van bekende voetballers of de mijmeringen rond de navels van Adam en Eva.

Veel is mogelijk, als je eens voor het-niet-voor-de-hand-liggende kiest. Noot aan mezelf: laat je op een vrijdagavond eens niét in die luie zetel neerploffen. Een pluchen zeteltje in een schouwburg zit (meestal) al even knus.

(Lieven Mathys)

http://www.deschedelgeboorten.be

Een gedachte over “Veel is mogelijk. Zoals genieten. Van De Schedelgeboorten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s