Autovrij om ongelukken te voorkomen

Een 21-jarige studente werd in februari gegrepen door een dronken chauffeur op het Woodrow Wilsonplein.

Een 21-jarige studente werd in februari gegrepen door een dronken chauffeur op het Woodrow Wilsonplein.

Vanaf vandaag wordt het Woodrow Wilsonplein in Gent verkeersvrij gemaakt. Reden zijn de aanhoudende zware ongevallen die de afgelopen jaren plaats vonden op het plein aan ’t Zuid. Begin februari van dit jaar overleed een 21-jarige studente uit Lokeren er nog aan haar verwondingen toen een dronken automobilist haar opschepte aan hoge snelheid. Het doet me denken aan het ongeval van dit weekend waarbij een 36-jarige man zondagochtend om 5 uur op het voetpad van de Brusselse Wetstraat werd gegrepen door een dronken chauffeur die ruzie had met zijn passagier. Op het verkeerde moment, op de verkeerde plaats. Leg dat maar eens uit aan de nabestaanden. Hadden de vrienden van de 36-jarige man aangedrongen om toch nog een laatste pintje te drinken vooraleer huiswaarts te wandelen, dan was hij nu nog in leven.

Net als na het ongeval in Gent hoor je nu opnieuw de politici roepen dat er meer alcoholcontroles moeten georganiseerd worden. De pakkans moet hoger. Ok, akkoord. Maar wie zal dat organiseren? Wie zal de overuren van de politie betalen? En moeten we in de eerste plaats ook niet ons (drink)gedrag aanpassen?

Misschien moeten we ook een andere denkpiste bewandelen en het Gentse voorbeeld volgen? Op en rond ’t Zuid worden fietsers en gemotoriseerd vervoer vanaf nu gescheiden. Om ongevallen te voorkomen. Misschien moeten we voor heel Vlaanderen een analyse maken. Waar vallen de meeste slachtoffers onder de zwakke weggebruikers? Lukt het om de Wetstraat af te sluiten voor alle gemotoriseerd verkeer? Of de Groenplaats in Antwerpen? Zelfs in kleinere steden of gemeenten kan de oefening gemaakt worden. Zolang er maar geen slachtoffers meer vallen… (maf)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s