Intriges & romances op Expo ’58

Het was me daar een feestje, op de Expo in 1958. De 8-maanden durende wereldtentoonstelling ontving miljoenen bezoekers die kwamen kijken hoe 44 landen elkaar de loef wilden afsteken op vlak van technologie, cultuur, koloniale bezittingen en andere imposante tierlantijntjes. Een gebeurtenis die absoluut een interessante basis vormt voor een roman. En laat dat nu exact hetgene zijn wat Jonathan Coe ook dacht.

Coe_expo58

Thomas Foley, hoofdpersonage van Expo 58, wordt gevraagd naar Brussel te gaan om daar het Britse paviljoen in de gaten te houden. De grootse internationale speeltuin die voor enkele maanden is neergestreken middenin België blijkt veel boeiender te zijn dan Thomas’ eentonige gezinsleven in Londen. De expo is een heus mengelpotje, waar er tussen de verschillende nationaliteiten zowel romances als politieke intriges ontstaan. Thomas landt er al snel middenin. Hij wordt door Wayne en Redford, een komische duo van de oude stempel (compleet met trenchcoat en gleufhoed!), gevraagd zich in enkele spionageactiviteiten te engageren. Voor het vaderland, natuurlijk. En dan is er nog Anneke, het Vlaamse meisje dat Thomas zijn vrouw in datzelfde vaderland volledig laat vergeten.

Coe schreef met Expo 58 een lichtvoetige roman, met hier en daar een toets spanning en emotie, die je hartelijk zal doen lachen. De humor doet denken aan de oude Hollywoodkomedie terwijl de intriges dan weer een parodie zijn op de typische spionagefictie van die tijd. Hoe dan ook, Expo 58 is een echt leuk boek. Eentje om te lezen op de trein – laten we zeggen – richting Brussel.

Expo 58 door Jonathan Coe is uitgegeven bij De Bezige Bij en vanaf 10 oktober beschikbaar in de boekhandel.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s