Proost, op bijzonder zijn!

Een roman met een autistische held? Als je Het Rosie Project leest, dan weet je dat het kan.

rosie

Don plant zijn dagen letterlijk tot op de minuut, heeft in zijn leven nooit één regel overtreden, beoordeelt mensen op basis van hun BMI en diploma en vindt alles wat niet cijfermatig berekend of wetenschappelijk verklaard kan worden ‘zintuiglijke overbelasting’. Hij heeft één vriend, geen sociaal leven en geen seks en vooral aan dat laatste wil hij iets doen. Hij stelt een vragenlijst samen en wie de perfecte score haalt, is de perfecte echtgenote, redeneert hij.

Maar dan ontmoet hij Rosie, een impulsieve, rokende barmeid die huilt bij films, alcohol drinkt en roekeloos rijdt. Zelfs al faalt ze grandioos voor het ‘echtgenote project’, de aantrekking is overduidelijk. Als geneticadocent helpt Don Rosie in haar zoektocht naar haar biologische vader en dat is waar het avontuur begint. De evolutie van ‘hoe pas ik Rosie aan mijn leven aan’ naar ‘hoe pas ik mijn leven aan Rosie aan’ is uitermate charmant. Het is even wennen aan de sociale onkunde en uitvoerig beschreven denkwijzes van Don, maar al snel vergeef je hem zijn gebrek aan humor en tact – denk aan de olifant die in de porseleinwinkel nog eens flink met zijn oren wappert.

Niet alles in het boek vind ik even geloofwaardig (dat je als briljant analyticus bijvoorbeeld niet door zou hebben dat je aan het Asperger syndroom leidt of dat je met het Asperger syndroom in elke activiteit – zoals dansen – uit kan blinken louter door de technieken uit het hoofd te leren), maar die simpliciteit is denk ik nodig om het feelgoodgehalte van het verhaal te bewaren. Het Rosie Project is een onconventioneel en plezant liefdesverhaal dat bij momenten zodanig onromantisch is dat het de liefde weer mooier maakt.

(Tine Hemeryck)

 

Het Rosie Project, Graeme Simsion

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s