‘De Ridder’: piloot met potentieel

Het is duidelijk dat Eén veel van misdaadreeks ‘De Ridder’ verwacht: ze hopen op een kijkcijferkanon op zondagavond dat naast ‘Flikken’ en ‘Witse’ kan staan. De opnames van het tweede seizoen zijn zelfs al bezig… Maar is dat vertrouwen terecht?

persco_130806_deridder_640

De eerste aflevering van de nieuwe zondagavondcrimi is een ware origin story. We zien hoe gedreven advocate Helena De Ridder (Clara Cleymans) zich zodanig vastbijt in een zaak, dat ze er moeilijk nog afstand van kan nemen. Ex-voetballer Paul Vandenbon wordt beschuldigd van pedofilie, en alles wijst erop dat dit enkel pogingen tot afpersing zijn. Rosse furie Helena gaat dieper graven en merkt al snel dat er meer aan de hand is. Ze verliest het vertrouwen in haar baas Jan Ravenakkers (Lucas Van den Eynde) volledig, met een kampwissel tot gevolg. Helena kiest nu de kant van de slachtoffers, en start -volgende week- als openbaar aanklager.

De eerste aflevering van ‘De Ridder’ was dus een atypische, want pas vanaf volgende week begint het ‘echt’, en zien we Cleymans in haar rol als openbaar aanklager. Deze piloot is echter een veelbelovend begin. De cast staat best geloofwaardig te acteren, zelfs de bijrollen vallen niet echt uit de toon. De vurige Cleymans doet ons meteen de knorrige resercheur uit Halle vergeten, en Van den Eynde is in vorm als de gladde Ravenakkers. In een interview met De Zondag zei Clara Cleymans dat ‘De Ridder’ vol zat met moreel ‘grijze’ personages, en daar is Jan Ravenakkers een goed voorbeeld van. Dit is geen ‘goeie’ of een ‘slechte’, maar een mens.

Het oog wil ook wel wat, en het is net daar dat ‘De Ridder’ zijn grote troefkaart op tafel legt. Deze reeks is een lust voor het oog, met mooi in beeld gebrachte scènes en een zeer warm kleurenpalet. Voor een serie die het vooral van de dialogen moet hebben, oogt het geheel zeer dynamisch.

Dat de piloot een wat melodramatische einde heeft dat je van mijlenver ziet aankomen, willen we ‘De Ridder’ zeker vergeven. Als je naar deze crimi kijkt, zie je enkel potentieel en belofte: natuurlijke personages, warme kleuren en een goed geschreven script. Dat het niet om de zoveelste flikkenreeks gaat, is mooi meegenomen. Ik hoop enkel dat ‘De Ridder’ meer wordt dan de ‘zaak van de week’, met een overkoepelend plot dat me iedere week doet afstemmen.

(Bram Ryckaert)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s