Wijnbouw in België: “Mijn ouders waren de pioniers”

Komend weekend staat ons landje weer volop in het teken van wijn want de beurs Megavino opent in Brussels Expo. Spanje is het land in de kijker maar ook in onze contreien wordt er wijn geproduceerd. En de wijnboer heeft soms een klinkende naam, zoals Rik Daems.

Rik Daems bij zijn wijngaard in Rillaar

Rik Daems bij zijn wijngaard in Rillaar

De senator voor Open VLD is telg van een pioniersfamilie in de Belgische wijnbouw. Enkele jaren geleden nam hij de activiteiten van zijn ondertussen overleden ouders over. Daems teelt zijn druiven in het Hageland. “Het Hageland was in de late Middeleeuwen al een gekende wijnstreek”, steekt Rik Daems van wal. “Volgens de verhalen haalde zelfs keizer Karel hier zijn wijnen. Begin jaren 1970 wilde mijn vader (wijlen Jos Daems, voormalig senator, staatssecretaris en burgemeester van Aarschot, nvdr) samen met wat vrienden de wijnbouw in deze streek weer op de kaart zetten. De eerste wijngaard werd naast het ouderlijk huis in Rillaar aangeplant. Ik heb het allemaal van dichtbij meegemaakt. Ook de wijnproeverijen: ik heb hier gezien hoe grote koppen uit de Belgische politiek stomdronken in een kruiwagen vervoerd werden. We namen hun sleutels af en kapten hen op de achterbank van hun wagen (lacht, nvdr). Ondertussen zijn er alweer 83 wijnbouwers in België, en die doen het zeer goed. Dat de Belgische wijnen internationale prijzen winnen, is geen toeval. De kwaliteit gaat jaar na jaar omhoog. Televisieseries zoals Zuidflank spelen een grote rol. Maar ik durf wel zeggen dat mijn ouders de pioniers waren. Daarom ook wil ik die traditie verder zetten.”

Typisch Hageland

Daems bezit vier hectare productiegrond op de zuidflank van de Houwaartseberg en een kleinere wijngaard in Rillaar, maar plant binnenkort een uitbreiding naar minstens acht hectare. In maart volgend jaar wil hij ook het wijncentrum Vino Belga openen, in zijn ouderlijk huis. “We produceren nu 7.500 à 10.000 flessen in een slecht jaar, en 20.000 flessen in een topjaar. Als we dat kunnen verdubbelen, zitten we goed. Wat zo kenmerkend is aan het Hageland? De terroir is zeer goed: de grond, het klimaat, de omgeving. Heel typisch is de aanwezigheid van ijzerzandsteen in de bodem. De druif moet diep gaan om haar water te zoeken.”

Daems maakt vooral witte wijn én champenoise, beiden op basis van de druif Müller-Thurgau. Op de Houwaartseberg teelt hij sinds kort ook Chardonnay. Telkens appellatie (AOC, of eenvoudigweg de geografische herkomst) Hageland. “Onze witte ‘Hagelander’ is een mooie, frisse en droge landwijn”, legt hij uit. “We verkopen die aan 6,99 euro, wat niet veel is. Het is ook niet onze bedoeling een dure wijn te maken. Al zullen de prijzen wel evolueren, want de vraag wordt groter dan het aanbod. Onze champenoise kost 11,50 euro, eveneens een modeste prijs. De productie van onze rode ‘Hagelander’ is voorlopig nog beperkt. We gebruiken de druivensoorten Dornfelder, een Duitse variëteit van Merlot, en Pino noir. Op korte termijn zou ik ook graag brandewijn én een champenoise rosé produceren. Dat zou ons assortiment compleet maken.”

(Paul Cobbaert)

Meer info over de wijnen van Rik Daems: www.belgianwines.comMegavino, van 18 tot 21 oktober in Brussels Expo. http://www.megavino.be/

Rik Daems poseert bij zijn wijngaard in Rillaar

Rik Daems poseert bij zijn wijngaard in Rillaar

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s