‘Het Vonnis’, Jan Verheyens pleidooi voor rechtvaardigheid

het_vonnis

Jan Verheyen maakte ‘Het Vonnis’ naar eigen zeggen vanuit verontwaardiging. ‘Hoe kan het dat criminelen op basis van een procedurefout ongestraft vrijkomen?’ Met  dit rechtbankdrama probeert hij de discussie over recht en rechtvaardigheid terug aan te zwengelen.

Veel tijd verliest hij alleszins niet. Luc Segers (Koen De Bouw) heeft een goede job, vrouw en kind, en de toekomst ziet er nog meer belovend uit. Zijn hele wereld valt in duigen wanneer zijn vrouw op brutale wijze wordt vermoord, en zijn dochtertje in de nasleep van dat drama onder een auto loopt. En het wordt nog erger want de dader komt zo maar vrij wegens het ontbreken van een handtekening op een gerechtelijk document. Daarop slaan bij de brave huisvader alle stoppen door. Hij wil niet alleen de dader aanpakken maar ook het rechtssysteem dat hem in de steek liet. Verheyen kaapte met ‘Het Vonnis’ op het Wereldfilmfestival van Montréal de prijs voor Beste Regie weg en daar kunnen we ons wel in vinden. De film zit vakkundig in elkaar dankzij een puike montage. De pleidooien van de advocaten snijden redelijk hout, al is het overduidelijk in welke richting Verheyen de kijker wil sturen. Close-ups zetten de emotionele scènes nog eens clichématig in de verf. Koen De Bouw – altijd betrouwbaar – wordt geflankeerd door sterke collega’s zoals Chris Lomme, Jo De Meyere, Jappe Claes en Johan Leysen. Het einde biedt voer voor discussie – vooral aan de toog – want de kans is klein dat justitie of politici wakker zullen liggen van ‘Het Vonnis’. (Henk Malyster)

‘Het Vonnis’ is nu overal te zien in de bioscoop.

2 gedachtes over “‘Het Vonnis’, Jan Verheyens pleidooi voor rechtvaardigheid

  1. De film het Vonnis was voor mij een meesterstukje, gedragen door een fantastische cast van acteurs en wederom een prachtige film van eigen bodem dankzij Jan Verheyden. Dit is een ‘mooie’ afspiegeling hoe onze rechtsstaat inderdaad soms werkt. papieren gaan voor mensen…
    Bedankt acteurs en crew, dit was echt een mooie film. Deze film zou internationaal een mooie prijs moeten krijgen. Ik heb 200% genoten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s