De gekke wetenschapper van Barcelona

“Het is nu eenmaal een gegeven dat je meer van sommige nakomelingen houdt dan van andere.” Zo legt Carlos Ruiz Zafón aan het begin van Marina uit dat dit zijn eigen favoriete boek is. Ongetwijfeld heeft de nostalgische en romantische sfeer van dit verhaal daar iets te maken. Maar of het zijn beste is? Dat valt te betwijfelen.

marina-9788408120575
Marina is eigenlijk heel gemakkelijk te beschrijven. Denk: Frankenstein ontmoet Het spook van de opera. Gooi er vervolgens nog een tienerromance bij. Als je nu voor je kijkt, zie je daar de blauwdruk van de roman liggen. Wat ervoor zorgt dat Marina toch het geformuleerde young adult genre overstijgt, zijn de nostalgische beschrijvingen van Barcelona. Marina’s vader Germán personifieert ook mooi de grandeur van de oude stad. Jammer genoeg laat de auteur zich al te vaak ook meeslepen in deze romantiek en imposante beeldspraak en de taal wordt op den duur nogal aanstellerig.
Spannend is het wel. Er zijn scènes bij waarbij je zeker opschrikt als er ergens een onverwacht geluid klinkt terwijl je ze leest. Marina bevat genoeg mysterie en dolgedraaide wetenschapper-gekte om je voor een paar hoofdstukken gekluisterd aan het boek te houden. Alhoewel ik het nog altijd vreemd vind dat de hoofdpersonages Oscar en Marina niet verbaasder opkijken als ze aangevallen worden door een bende groteske Pinokkio figuren. Poppen leven normaal niet. Erken dat alsjeblieft.
Maar na die eerste paar spannende hoofdstukken vervalt het geheel. Net zoals het oude Barcelona van Germán dat deed. Ruiz Zafóns gekke wetenschapper kan die van Mary Shelley niet overtreffen. (Lindsi Dendauw)
Marina door  Carlos Ruiz Zafón is uitgegeven door Signatuur en is vanaf 29 oktober beschikbaar in de boekhandel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s