Tuurlijk is Zwarte Piet een… euh… neger!

schenkman21850

Nederland is in de ban van de “Is-Sinterklaas-racistisch?-discussie” en als het regent in Amsterdam, druppelt het in Brussel. Ook hier staan de facebookpagina’s vol meningen en een grote meerderheid vindt de hele discussie belachelijk.

Vreemd is dat velen argumenteren dat er geen sprake kan zijn van racisme omdat Piet zijn kleurtje te danken heeft aan het roet in de schouw. Het zou dus helemaal niet om een neger – excuseer, een gekleurde medemens – gaan. Maar heb jij ooit een schoorsteenveger gezien met dikke lippen, kroeshaar, oorbellen en armbanden? Sinterklaas heeft echt bestaan – hij is trouwens een Turkse bisschop – maar Piet blijkt een verzinsel te zijn van de Nederlander Jan Schenkman, die in 1850 een boekje schreef over ‘Sint-Nikolaas en zijn knecht’. Voordien was er helemaal geen sprake van een knecht. Interessant is ook dat de auteur letterlijk schrijft dat de knecht een zwarte kleur heeft. En dit kan niet veroorzaakt worden door roet, want Piet keilt het snoepgoed gewoon door de schoorsteen en moet er dus niet in klauteren.

De tekeningen in het boek tonen overigens overduidelijk aan dat het niet om een blanke knecht gaat. En dat is helemaal niet verbazingwekkend want in die tijd was het geen enkel probleem om zwarten zo neer te zetten. Wie Kuifje in Afrika heeft gelezen, weet dat dit ook in de 20ste eeuw nog het geval was. Grappig is trouwens dat op vraag van de Zweedse uitgever een pagina in de strip vervangen werd wegens te dieronvriendelijk– Kuifje liet een neushoorn dynamiteren – maar dat niemand viel over de racistische passages.

Surinaamse regenboogpieten

We zijn het er dus over eens dat Piet een… – damn, het woord staat in van Dale, dus het mag gebruikt worden – neger is. Moet het feest daarom afgeschaft worden? Tuurlijk niet! Maar als zoveel allochtone – excuseer burgemeester Termont: van elders afkomstige – medeburgers er zich aan storen en als we willen vermijden dat deze discussie elk jaar opnieuw oplaait, is een kleine bijsturing wenselijk. In Suriname, waar het gepalaver met belangstelling gevolgd wordt – als gewezen kolonie van Nederland, weetjewel – wordt het Sinterklaasfeest ook gevierd, maar daar blijken de Pieten alle kleuren van de regenboog te hebben. Het gevolg van de stoomboot die door een regenboog voer. De Sint zat op dat moment blijkbaar net even op het toilet…  (Wim Van de Velde)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s