Even simpel als geniaal

phonebloks

Zeggen dat we al jaren in een maatschappij leven waar de ecologische voetafdrukken elkaar stilaan vertrappelen, is  ondertussen een understatement van jewelste geworden. Per dag produceert een gezin ongeveer één kilogram afval.

Komt daarbij dat we jaarlijks per persoon nog eens zorgen voor zo’n 3.500 kilogram aan industrieel afval, afkomstig uit de fabricage van onze consumptiegoederen. Denk maar aan alle verpakkingen en het afval dat vrijkomt bij het verwerken van de grondstoffen. Zo mogen we voor een gewone gsm 75 kilogram van dit verborgen afval in onze ‘ecologische rugzak’ proppen. En wat doen we als één onderdeel van ons mobieltje het laat afweten? Juist, het hele onding naar de vuilbak verwijzen.

 Moderne Lego

Met die bedenkingen in het achterhoofd stuurde de Nederlander Dave Hakkens een tijdje geleden een opmerkelijk, maar niet eens zo’n gek, idee de wereld in: Phonebloks. Het komt er op neer dat iedereen start van hetzelfde basispaneel gsm en bouwt van daaruit zijn persoonlijke gsm op met blokjes. Sla je graag zaken op? Dan installeer je gewoon een groter geheugenblok. Koester je interesse in fotografie? Gewoon het cameragedeelte upgraden! Bijkomend voordeel: is één onderdeel kapot, dan hoef je enkel dat ene deel te vervangen, wat ons ecologisch rugzakje net iets minder zwaar maakt. En als Hakkens verschillende bedrijven op één lijn krijgt, kun je straks misschien ook gewoon kiezen welk merk je wil voor elk onderdeel.

 Samenwerking

Het klinkt even simpel als geniaal. En toch is er nog niemand eerder mee op de proppen gekomen. Vreemd. Om het idee van Hakkens kracht bij te zetten, wordt iedereen opgeroepen om vandaag hun sympathie te ondersteunen met de hashtag #phonebloks. Maar dat het idee heel wat bijval kent, blijkt vandaag des te meer. Deze morgen raakte bekend dat smartphonefabrikant Motorola, onderdeel van Google, samen met Dave Hakkens op zoek wil gaan naar een concrete uitwerking van de modulaire smartphone. ’t Is maar een idee…

www.phonebloks.com

(TW)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s