Wat heeft Lou meer dan Warren?

warren-zevon-the-wind-front

Er was geen ontsnappen aan, de voorbije dagen. Lou Reed werd betreurd op de voorpagina’s van alle kranten, in elk televisiejournaal en op de radio werd ‘Perfect Day’ grijs gedraaid. Superfans mochten in primetime naar hartenlust de superlatieven bovenhalen om hun betreurde held te bewieroken. Alle begrip en over de doden niets dan goeds zeker? Maar deze tsunami aan aandacht stond in schril contrast met de onverschilligheid na de dood van een andere geniale songschrijver en performer.

Op 7 september was het tien jaar geleden dat Warren Zevon ons verliet.   In de meeste kranten was zijn heengaan toen amper enkele lijntjes op een pagina ergens achteraan waard. Misschien was nog wel een stukje uit zijn hitje ‘Werewolves of London’ te horen op de radio, maar daar bleef het dan ook bij. Warren verdiende nochtans een mooier afscheid.  Zijn werk werd geprezen door Bruce Springsteen, Bob Dylan, Neil Young en vele andere rock-iconen maar de grote doorbraak bleef uit. Te cynisch en te moeilijk voor een ruim publiek? Misschien, maar dat gold nog meer voor Lou Reed, die wèl miljoenen platen verkocht. Waarom de ene artiest wel en de andere veel minder scoort, is vaak niet te verklaren.

“Eén van de weinige volmaakte albums uit de rock ’n’ rollgeschiedenis”

Maar Warren Zevon blijkt gelukkig nog niet helemaal vergeten. Naar aanleiding van het tiende overlijdensjaar werd Excitable Boy door Marc Didden becommentarieerd op Radio 1. Hij noemde het “één van de weinige volmaakte albums uit de rock ’n’ rollgeschiedenis”. En wie zijn wij om Marc tegen te spreken? Zelf houden we nog meer van The Envoy – met de fantastische titletrack – en van Sentimental Hygiene, waarop trouwens ook REM-leden Bill Berry, Peter Buck en Mike Mills te horen zijn.

Toen de songsmid vernam dat hij aan een ongeneeslijke vorm van longkanker leed, werkte hij de laatste maanden van zijn leven aan zijn muzikaal testament. Het bewijst hoeveel hij van muziek hield. ‘The Wind’ verscheen amper twee weken voor hij overleed. Zijn requiem is het liedje ‘Keep me in your heart’. We always will, Warren. (Wim Van de Velde)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s