Terug naar de nineties met Speedy Ortiz

speedyortiz

‘Major Arcana’, het debuut van noise pop-ensemble Speedy Ortiz, klinkt als een verloren indieklassieker uit de jaren 90. Het viertal uit Massachusetts omhelst dit decennium innig en het resultaat is “zo nineties als Bill Clinton die saxofoon speelt”, dixit een anonieme wijze op het internet.

Die vergelijking zit er niet ver naast. Als je de clip van topsingle ‘Tiger Tank’ bekijkt, verwacht je dat Beavis en Butthead ieder moment kunnen gaan onderbreken:

Luisteren naar deze debuutplaat, dat is een directe injectie van nineties: MTV (toen nog relevant), Power Rangers,  Full House, Windows 95, flippo’s, Jumanji… Het flitst allemaal voorbij in een heerlijke nostalgiatrip.
De invloeden van indierock-goden Pavement zijn meer dan duidelijk en herken je al bij de eerste akkoorden. Frontvrouw Sadie Dupuis was ooit zelfs het gezicht van covergroepje ‘Babement’. Gezien het wetenschappelijk bewezen is dat Pavement de beste band aller tijden is, kan ik de verafgoding wel begrijpen.

Net als Stephen Malkmus, is Dupuis verliefd op de klank van woorden en maakt de betekenis niets uit. Neem nu deze zinnen in ‘Casper’, die ik graag op mijn boterham zou smeren:

Hunting a demon I’ve seen
Fishing out her fair behind the screen
Hunted by a dusty cypher, magnetism my own rifle
And the sickest police gave me perfect marks at the sycophantic academy

Het houdt geen steek, maar geef toe, het klinkt fantastisch. ‘Casper’ spookt – hoe kan het ook anders met zo’n naam – al een geruime tijd vriendelijk door mijn hoofd.

Speedy+Ortiz+Speedy

De grote voorbeelden staan op een voetstuk, maar Ortiz heeft ook een eigen smoel. De meeste nummers hebben een iets hoger tempo dan de gemiddelde Pavement-worp, waardoor fans van pakweg Dinosaur Jr. en Pixies hier ook wel van lusten. De plaat werkt verrassend verslavend, en nummers als het energieke ‘Fun’ gaan makkelijk op repeat.

‘No Below’ is een opmerkelijk rustpunt, waar Sadie even de emotoer op gaat, maar de grens naar het melige net niet overschrijdt. Hier laat ze de woordregenbogen achterwege, en primeert klare taal. Dupuis steekt haar middelvinger op naar de middelbare school, en steekt een hand uit naar de toekomst.

‘Major Arcana’ is een dijk van een plaat die zeker ergens vooraan in mijn eindejaarslijst geparkeerd zal staan. Het leuke nieuws is dat deze vier halve zolen op 24 februari naar Trix in Antwerpen komen, dus dan maken wij ons klaar voor een live shot nineties noise.
Luister nog eens naar ‘Crooked Rain’, of hou een Fresh Prince-marathon om je voor te bereiden. (Bram Ryckaert)

Score: 5/5 Uncle Phils

phil phil phil phil phil

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s