Verhalen van een prostituee

De Zwitserse auteur Charles Lewinsky neemt voor zijn nieuwste de oeroude Verhalen van Duizend-en-een-nacht als inspiratie en maakt daar een geheel eigen versie van.

charles
Lewinsky is een vakman met verbeeldingskracht. Hij geeft ons elf goed opgebouwde verhalen, waarvan de meeste niet toevallig cirkelen rond de vraag waarom het verzinsel vaak waarachtiger is dan de werkelijkheid.Het zijn geen Arabische nachten geworden. De hoofdpersonages zijn ditmaal geen moordlustige koning en diens snuggere bruid, maar een oude hoer en haar enige klant. De royale verwijzingen zijn echter duidelijk. Als een rasechte vechtersbaas beschouwt de man zich namelijk als koning van de achterbuurten en als hij de Koning is, dan maakt haar dat de Prinses.
De prostituee verblijft in een vervallen kamer in het Palace Hotel waar haar enig overblijvende klant haar regelmatig bezoekt. Ze vertelt de walgelijke man telkens verhalen, omdat ze daar goed in is. En omdat dit haar bespaart om andere dingen te doen.
De tien-en-een verhalen die deze moderne Scheherazade aan haar klant vertelt getuigen van een grote vertelkunst. Ze zijn vakkundig geconstrueerd en verrassen de lezer vaak met geestige en onverwachte wendingen. Voortdurend lijkt het alsof de verhalen pas ontstaan terwijl je ze leest. En hoewel de personages soms tragische gevallen zijn, blijft de toon altijd lichtvoetig en speels. In slechts heel korte dialogen brengt Lewinsky de prinses en haar toehoorder tot leven. Tien-en-een-nacht is een plezier om te lezen.
(Lindsi Dendauw)

Tien-en-een-nacht is uitgegeven bij Signatuur.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s