Jan-van-Gent is geen Gentenaar

Ook altijd gedacht dat de sierlijke zeevogel Jan-van-Gent (te spotten in Schotland en Ierland, maar ook aan de Oostkust van Noord-Amerika) zijn naam ontleend had aan de hoofdstad van Oost-Vlaanderen?

Ik dacht dat een Gentse ontdekkingsreiziger/zeevaarder zijn stad eer wilde aan doen door een hem onbekende vogel die naam te geven. Uit een studie van Dominique Verbeelen van Natuurpunt blijkt dat we alle stroppendragers moeten teleurstellen. De sierlijke Jan-van-Gent heeft namelijk niets te maken met die prachtige gelijknamige stad.

Jan van gent

Jan-van-Gent werd oorspronkelijk – en dan zitten we in de 15e eeuw – ‘Bass Goose’ genoemd in Engeland. De naam verwijst naar Bass Rock, een bekende broedplaats van de vogel in Schotland. Deze rots verrijst uit de zee, zo’n 30 km ten noordoosten van Edingburgh. Bass Goose werd in het Nederlands Bassaangans. De link van gans naar gent is puur etymologisch te verklaren. Het middelengelse ‘ganet’ gaat terug op het oudengelse ‘ganot’ wat op zijn beurt verwant is met ‘gos’ en dat betekent ‘gans’. Hoe ‘ganet’ werd omgetoverd tot Gent is niet meteen duidelijk. Bassaan werd mogelijk voor de lol, maar vermoedelijk eerder uit onbegrip vervangen door ‘Jan van’.

De naam Jan-van-Gent was al in gebruik bij de 17de eeuwse Hollandse walvisvaarders. (Marijn Follebout/foto Diederik D’Hert)

Vlieg mee met die prachtige vogel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s