De tien ongezondste plaatsen op aarde

Het Amerikaanse Blacksmith Institute en het Zwitserse Green Cross stelden een top tien samen van ’s werelds ongezondste plaatsen op aarde. Ze hielden vooral rekening met het gezondheidsrisico en het aantal mensen dat er aan blootgesteld wordt. Kinderziekten zoals polio en misvormingen, maar ook dodelijke kankers komen er veelvuldig voor. Het zijn geen plaatsen om meteen je vakantie door te brengen.

 

1. Agbobloshie in Ghana

agbobloshie_500x305

Draden en andere elektro worden in brand gestoken om er waardevol koper en andere materialen uit te halen. Daarbij kleurt het landschap zwart en komen er toxische dampen vrij.

2. Tsjernobyl in Oekraïne

tsjernobyl

De kernramp van 1986 zorgt nog steeds voor naweeën. In februari van dit jaar stortte een deel van het dak van het voormalige turbinegebouw in. De beschermende sarcofaag rond de kerncentrale bleef gelukkig intact. De verlaten regio rond de voormalige kerncentrale spreekt nog steeds tot de verbeelding. Recente films als ‘A Good Day to Die Hard en ‘Chernobyl Diaries’ speelden zich hier af.

3. Citarum-rivier in Indonesië

citarum

Inwoners zoeken tussen het vuil naar bruikbaar materiaal. Tientallen – zo niet honderden – kleine fabriekjes zorgen al jaren voor een enorme verontreiniging van de rivier. Meer dan 13.000 vierkante kilometer is vervuild met lood, kwik, arsenicum en andere toxische stoffen.

4. Dzjerzjinsk in Rusland

dzjerzjinsk

Het meer van Djzerzjinsk wordt algemeen als het meest vervuilde meer op aarde beschouwd. In de Sovjetperiode werden hier vijftig jaar lang chemische wapens gemaakt. De afvalstoffen werden zomaar gedumpt. Er is nog jaren werk aan de winkel om dit gebied weer proper te krijgen.

5. Hazaribagh in Bangladesh

hazaribagh

Kinderen spelen in ‘hun’ tuin. Huizen staan er middenin de torenhoge vuilnisbelten. Hier zijn zo’n 270 looierijen actief op amper 25 ha. Ze stellen enkele duizenden mensen tewerk. Dagelijks wordt 22.000 kubieke liter toxisch afval gedumpt in de nabijgelegen rivier.

6. Kabwe in Zambia

kabwe

Hier wemelt het van het lood in de grond en metalen in het water. Kabwe ligt vlakbij de zogenaamde Copperbelt, een regio die rijk is aan grondstoffen. Maar waar helaas ook ongenuanceerd aan ontmijning wordt gedaan.

7. Kalimentan in Indonesië

Indonesia Toxic Gold

Deze mannen zoeken op de meest ongezonde manier goud. De opbrengst is nihil. Ze maken gebruik van het giftige kwik om het goud te winnen. In de huizen van de bewoners werd een kwikconcentratie gevonden die 350 keer hoger is dan als gezond wordt aanvaard.

8. Matanza-rivier in Argentinië

matanza

Meer dan 55.000 fabriekjes in de regio lozen er chemicaliën en metalen in de lucht, water en bodem. Wie kan hier in leven?

9. Niger Delta in Nigeria

niger delta

30 miljoen mensen leven hier in de meest ongezonde omstandigheden. Miljoenen vaten olie werden hier jarenlang zomaar gedumpt. De Niger Delta en zijn bewoners dragen de sporen van deze grootschalige vervuiling nog lang mee.

10. Norilsk in Rusland

norilsk

’s Werelds grootste nikkelfabriek zorgde ervoor dat alle bomen in een straal van dertig kilometer werden vernietigd. Rusland maakte onlangs geld vrij om met de schoonmaak van het gebied te beginnen.

Maar er is ook goed nieuws.

India, waar vervuiling tot voor kort echt een probleem was, heeft een fonds opgericht met onder meer de opbrengst van een steenkooltaks waarmee het land vervuilde sites registreert en opruimt.

(Marijn Follebout/foto grf)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s