Schaf kinderbijslag vanaf derde kind af!

In a row

Als het van CD&V en SP.A afhangt, krijgen ouders binnenkort voor elk kind even veel kinderbijslag, ongeacht het statuut van hun ouders of hun plaats in het gezin.  Er worden wel sociale correcties voorzien: gezinnen met een laag inkomen zouden een hoger bedrag krijgen.

Momenteel wordt 90,28 euro toegekend voor het eerste kind, 167,05 euro voor het tweede en 249,41 euro voor elke volgende spruit. Voor werklozen en gepensioneerden gaat het respectievelijk om 136,24 euro, 195,54 euro en 254,41 euro.

Niet logisch

Het huidige systeem lijkt ons niet erg logisch. Kost een eerste kind niet het meest? Heel wat investeringen die je voor een eerste kind doet, kunnen daarna voor de volgende kinderen gebruikt worden. Denken we maar aan een wieg, kinderwagen, babyfoon, speelgoed,… Het zou dus logischer zijn om het hoogste bedrag toe te kennen voor het eerste kind en minder voor de volgende.

We vragen ons trouwens af waarom er kindergeld voorzien moet worden voor elk kind. Beperk de steun tot twee kinderen. België is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld, dus de bevolkingsgroei aanmoedigen, lijkt niet nodig, wel integendeel. Neen, we pleiten niet voor een maatregel zoals in China, waarbij koppels die meer dan één kind hebben bestraft worden, maar aanmoedigingspremies voor wie zich ongebreideld vermenigvuldigt, zijn evenmin nodig. Trek dan liever de bedragen voor de eerste twee kinderen op, zeker voor alleenstaande mama’s en papa’s want de bestaande verhoging voor eenoudergezinnen is amper een doekje voor het bloeden. (Wim Van de Velde)

Advertenties

3 gedachtes over “Schaf kinderbijslag vanaf derde kind af!

  1. Geschreven door een journalist zonder kinderen zeker. Ooit gedacht aan wie uiteindelijk ook uw pensioen moet bekostigen? Inderdaad de huidige jeugd! Sociale zekerheid op het randje…! Kinderen kosten geld, ze brengen de staat heel wat op en gaan de vergrijzing tegen! Laat ons besparen op moedwillige werklozen en de profiteurs van onze maatschappij (zeker ook het overaanbod aan politiekers!)! Kindergeld wordt steeds geherinvesteerd in onze economie! Uitgaven die dus opbrengen voor de staat.

  2. Oude discussie, wil toch even reageren op “Kinderen kosten geld, ze brengen de staat heel wat op en gaan de vergrijzing tegen”
    Jammer genoeg zijn er mensen die zich voortplanten om te genieten van het kindergeld en de fiscale voordelen. Ik heb zo al voorbeelden gezien waar men 4 kinderen op de wereld zet, het kindergeld opstrijkt, geen belastingen meer hoeft te betalen, in een sociale woning woont en overleeft van een uitkering. De kinderen van zulke ouders hebben veel kans om in dezelfde cirkel te belanden.
    Als zij op hun beurt hetzelfde doen als hun ouders, leveren ze de maatschappij ook niet veel (of niets) op…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s