Klik! festival: hoogmis van de animatie

Vorige week vond in het futuristische EYE gebouw in Amsterdam het Klik! festival plaats, de hoogmis van de animatiefilm in de Benelux. Een onmisbare afspraak voor iedere tekenfilm-fan, dus moesten we zeker aanwezig zijn.

067_ovidius-020

Zes dagen lang kon je in het EYE genieten van een wel zeer geanimeerde line-up. Zo was er een award-ceremonie voor de beste shorts (korte tekenfilms), met ruimte voor politieke en maatschappijkritische films. Klik! kreeg over alle categorieën meer dan 1300 (!) filmpjes doorgestuurd om uit te kiezen, een duizelingwekkend aantal. Daar werden 152 genomineerden uit gedistilleerd, die je ook allemaal in screenings kon bekijken. Het thema van het festival dit jaar was The Fabolous Fifties, gezien de modernistische stijl van de jaren 50 een grote invloed had op tekenaars wereldwijd. De sporen zijn nog altijd terug te vinden, kijk maar naar tekenfilms als ‘The Incredibles’ en ‘Dexter’s Labratory’.

071_ovidius-024

Paul Rudish toont zijn storyboard art van de Clone Wars-cartoon.

De centrale gast op het festival dit jaar was Paul Rudish, een duivel-doet-al in de animatiewereld. Hij kwam behind the scenes info geven over de nieuwe Mickey Mouse-shorts die hij geschreven en geregisseerd heeft. Later was hij ook aanwezig op de ‘Cartoon Network Originals’ screening, om vragen uit het publiek te beantwoorden. De man heeft immers meegewerkt aan klassiekers als ‘Dexter’s Lab’, ‘Samurai Jack’, ‘Powerpuff Girls’ én ‘Star Wars: Clone Wars’.  Zijn plaats in het animatie-pantheon is alvast gereserveerd. Wij zaten op de eerste rij en waren getuige van zijn liefde voor dit vak. We vroegen hem waar zijn passie voor storyboarden en animatie vandaan komt, en zijn antwoord was eenvoudig: “Uit liefde voor het verhaal. Ik vind het fantastisch om mijn fantasie aan te spreken, personages te ontwerpen en scripts tot leven te zien komen. Bij series als ‘Dexter’s Lab’ was iedereen, en zeker de storyboard artiesten, betrokken bij het script en het schrijfproces.”

UG-4

Er zijn minstens vier redenen waarom wij nu al fan zijn van ‘Uncle Grandpa’ .

Wij keken het meest uit naar de screening van de nieuwe Cartoon Network-lineup, die volgend jaar ook bij ons op het scherm komt. Hou De Zondag in de gaten voor een volledig overzicht van de nieuwe tekenfilms, waarin we ook Pete Browngardt, maker van het surrealistische en bizarre ‘Uncle Grandpa’, interviewen.

(Bram Ryckaert)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s