Kom uw beloftes na

-Open brief aan de federale regering en aan parlementsleden die beloftes aan verenigingen belangrijk vinden-

Beste regering, kom uw beloftes aan verenigingen na!

Wedden dat elke politieke partij in het verkiezingsprogramma zal opnemen dat de administratieve lasten de verenigingen wurgen? Dat zij er alles aan willen doen om de rompslomp te verminderen? “De waardering voor het verenigingsleven is zeer groot en het belang kan niet worden onderschat”, zo zullen we lezen. Welnu, eens te meer dreigt te blijken dat, als puntje bij paaltje komt, er juist niets verandert.  Zo is de kans groot dat een vereenvoudiging van de BTW-wetgeving voor kleine verenigingen, verzandt in politiek gehakketak. Nog deze week kan de federale regering definitief beslissen wat ze eerder beloofde en aankondigde.

In België zijn verenigingen en vrijwilligerswerkingen niet BTW-plichtig als ze een jaaromzet realiseren die lager ligt dan 5.580 euro. Dat deze grens veel te laag ligt en dus de rompslomp voor vele verenigingen te groot is, daar was begin dit jaar iedereen het over eens. En dus vroeg de federale regering aan de Europese Commissie om dit grensbedrag te mogen optrekken tot 25.000 euro. Geen probleem, zo oordeelde de Commissie, want de maatregel zal “geen noemenswaardige invloed hebben op de totale btw-opbrengsten van België”. 

En Europa heeft gelijk. Het gaat tenslotte om een administratieve vereenvoudiging voor kleine verenigingen die enkel een beperkt aantal activiteiten doen om de kas te spijzen: de befaamde wafelenbak, het drankje voor en na de wedstrijd,… Vandaag moeten heel wat lokale vrijwilligers hiervoor een BTW-boekhouding bijhouden.

De federale regering bracht de verenigingen van de toestemming van Europa op de hoogte en kondigde aan dat de vereenvoudiging vanaf 1 juli 2013 een feit zou zijn. Er was enkel nog wat wetgevend werk nodig. Vervolgens werd de invoering uitgesteld naar 1 januari 2014. Eerder deze maand besliste de regering deze maatregel niet mee te nemen in het pakket fiscale vereenvoudigingen, maar door te schuiven omdat er aanvullend rekenwerk nodig was. En nu dreigt er helemaal niets meer beslist te worden.

Mensen staan er dikwijls niet meteen bij stil, maar ook verenigingen krijgen te maken met de btw-regels. Deze vrijstelling is dan ook een concrete stap in de verlichting van administratieve overlast voor vzw’s. Als je bovendien de vergelijking met andere landen maakt, is de grens van 25.000 euro nog zeer laag: in Nederland ligt deze op 68.000 euro. In de praktijk gedoogt de Europese commissie zelfs uitzonderingen tot 100.000 euro.

We vragen dat de federale overheid haar beloftes nakomt en niet terugkrabbelt.

Deze brief is ondertekend door:

11.11.11; ACV; ACW; Christelijke Mutualiteit; Bond Beter Leefmilieu; De Ambrassade vzw; De Verenigde Verenigingen; De Vlaamse Sportfederatie; Formaat Jeugdhuiswerk Vlaanderen; Forum voor Amateurkunsten; FOV, federatie sociaal-cultureel werk; Gezinsbond; Netwerk tegen Armoede; oKo, overleg kunstenorganisaties; Sociare, Socioculturele werkgeversfederatie vzw; De socio-culturele partnerorganisaties van de Socialistische Mutualiteiten ; Vlaams ABVV; Vlaamse Jeugdraad; VVC – Vereniging Vlaamse Cultuur- en gemeenschapscentra vzw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s