Kijk bomma, zonder handen… euh bestek!

oud2

Rusthuis Résidence de la Knippchen in Aarlen schuift mes en vork aan de kant en laat de bejaarden voortaan met de handen eten. “Om de bewoners hun waardigheid terug te geven” orakelt directeur Frank Pierret. “Niets is meer betuttelend dan mensen te voederen, terwijl ze zélf hun vingers kunnen gebruiken.” Ook in Vlaanderen zouden al rusthuizen experimenteren met ‘bestekvrij eten’.

Een geniaal idee! Dat niemand er eerder aan dacht, is onbegrijpelijk! Gedaan met verpleegsters die met een vork vliegtuigje moeten spelen om de oudjes te verleiden hun mond te openen zodat ze iets naar binnen kunnen werken. En zeker gedaan met “een hapje voor mama, een hapje voor papa”, want dit kan emotionele reacties uitlokken: hun ouders zijn uiteraard al lang overleden… Voortaan kunnen ze zelf met hun handen aan de slag. Om het sociaal contact te bevorderen, lijkt het aangewezen dat ze allemaal samen uit één grote pot eten. En om te vermijden dat ze hun kleren besmeuren met hun vieze handjes, worden ze ook best uitgekleed tijdens het eten. Dat komt het gelijkheidsprincipe ten goede en voor enig schaamtegevoel hoeft niet gevreesd te worden want eenmaal grijs en gerimpeld zien we er toch allemaal ongeveer gelijk uit, niet?

Denk er wel aan hen vooraf allemaal een luier om te doen omwille van het incontinentieprobleem waarmee de helft van de residenten kampt. Tijdens het eten zou dit anders wel eens tot vervelende situaties kunnen leiden. Het eten moet uiteraard niet opgewarmd te worden want we willen toch niet dat de arme bejaarden hun handen verbranden?

Animatieteam overbodig

Belangrijk is wel dat de kok opteert voor ingrediënten waarmee de oudjes even zoet zijn. Hij kan bijvoorbeeld puree serveren met een extra scheut melk zodat die goed lopend is, stoofvlees en doperwtjes. Zulma & co zullen er gegarandeerd enkele uurtjes mee aan de slag kunnen! En zo wordt het animatieteam ’s namiddags meteen ook overbodig. Na het eten kunnen ze snel even in bad (allemaal samen uiteraard) om de puree- en stoofvleesresten van tussen de rimpels te verwijderen, daarna nog een aflevering van Blokken en FC De Kampioenen en vervolgens allemaal de tandjes uit en dodo doen. Wat een leven, we tellen al af! Merci, Frank Pierret! (Wim Van de Velde)

Advertenties

Een gedachte over “Kijk bomma, zonder handen… euh bestek!

  1. Hoe bekrompen is dit artikel… Vrije mening idd, misschien moet je zelf eens “gevoederd” worden voor je zo kortzichtig reageert 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s