“Nul mensen per vierkante kilometer”

Morgen zaterdag ligt ‘Solitude’ in de winkelrekken. Dit prachtige fotoboek van de Nederlandse fotograaf Jeroen Toirkens en Scandinavië-correspondente Petra Sjouwerman schetst een intiem beeld van mensen die in afzondering leven in het Arctische noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. De laatste overgebleven wildernis van Europa.

-®JToirkens_7296_HR

“We voelen ons allebei aangetrokken tot het Hoge Noorden, tot het extreme klimaat, de vorst in je neus, maar ook door de leegte, de stilte, sereniteit en eenzaamheid ervan”, verklaren de twee Nederlanders, die voor de gelegenheid naar het verre Zuiden – Antwerpen dus – afzakten. “Wij zijn opgegroeid in een overvol Nederland en jullie in een overvol Vlaanderen. Wat dat betreft zijn we enorm verwend: we wonen in warme huizen of appartementen, we hebben het nooit meer echt koud of zien alleszins de gevaren er niet van in. Wij hoeven niet snel naar binnen voor de avond valt en we onze weg naar huis niet meer kunnen vinden. Wij hoeven geen 500 kilometer te rijden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis.”

Willem Barentsz

Het is die afzondering en eenzaamheid van plaatsen en vooral mensen die het thema van ‘Solitude’ vormen. In het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland gingen Jeroen en Petra op zoek naar sterke verhalen en lieten zich inspireren door de reislust en de moed van de Nederlandse zestiende-eeuwse ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, naar wie de regio is vernoemd. Citaten uit diens oorspronkelijk dagboek uit 1598 vormen een rode draad doorheen ‘Solitude’. “Dit jaar was het Nederland-Rusland jaar en zo kwamen we op het idee om iets te doen met Willem Barentsz, naar wie de regio vernoemd is. We namen het dagboek van zijn laatste, mislukte, expeditie (Barentsz stierf tijdens de terugtocht, red.) mee en gingen na hoe het vier eeuwen later is om hier te leven.”

De twee Nederlanders doorkruisten vier landen, het ene stinkend rijk, het andere schrikwekkend arm. Een emotionele ervaring. “De verschillen zijn inderdaad groot. We begonnen in het rijke Noorwegen en eindigden in een vergeten dorpje in Rusland, waar de mensen aan hun lot waren overgelaten. Maar het ene land is niet in alle opzichten beter dan het andere. We waren werkelijk gecharmeerd door de Russen in Moermansk, terwijl we in Noorwegen op een groep drugsverslaafden stootten die als het ware uit Oslo gedeporteerd waren.”

-®JToirkens_8028_HR

Tango in Finland

De reis van vier weken was voor Jeroen en Petra alleszins een gigantisch avontuur. Eentje die leuke verhalen opleverde. “In Zweden was er een volkstelling geweest, waaruit bleek dat er in dat gebied 0,4 mensen per vierkante kilometer woonden. Dat werd afgerond naar beneden, waardoor je dus uitkwam op 0 mensen per vierkante kilometer. In onze ogen is dat ongelooflijk! Ook een leuk verhaal is dat van het Finse Rovaniemi, woonplaats van de Kerstman. Hier is tango, de Argentijnse dans dus, enorm populair bij jong en oud. Wij begrepen maar niet waarom, maar Finnen staan nu eenmaal bekend als introverte mensen die moeilijk contacten leggen. Tangoles nemen is dan een goede manier om andere mensen tegen te komen en tegelijk fysiek contact te hebben. Grappig, dat tangofenomeen in Finland!”

 (Sebastiaan Bedaux/foto’s Jeroen Tolkiens)

Solitude (Uitgeverij Lannoo) ligt morgen in de boekhandel voor 34,99 euro. In de Scandinavische modewinkel ‘Moose in the City’ in Antwerpen (IJzerenwaag 10-12) kan je nog tot eind dit jaar naar een kleine fototentoonstelling van ‘Solitude’.

Cover_solitude

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s