ABC van de Politiek: Confederalisme

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Confederalisme

“De politiek zou het op één na oudste beroep ter wereld zijn. Ik ben gaan beseffen dat het toch erg veel weg heeft van het oudste.” Zonder al te goedkoop of verzuurd te willen klinken, er zit wel een grond van waarheid in. Politici verkopen zichzelf om hun doel te bereiken: ze kleden zich (intellectueel) uit, en zeer vlug zelfs, zonder schaamte, ze snoepen vol genot van verschillende walletjes. Neem dat debat over confederalisme. Hét codewoord straks bij de verkiezingen. Of beter: het toverwoord. Want toveren, dat is wat ze doen …

“Confederalisme, dat is dé inzet van de verkiezingen. Zonder twijfel.” Aan het woord is Ben Weyts, de communautaire bulldog van N-VA, ‘Ben Laden’ in de Franstalige volksmond. Eerst een confederaal model met twee deelstaten, daarna de splitsing van België: dat is wat N-VA nastreeft. “Want de Vlaming is nú nog niet klaar voor onafhankelijkheid.” Dat staat mijlenver van het confederaal model van CD&V. Sterker zelfs: volgens CD&V-voorzitter Wouter Beke leven we al in een confederaal land. Of zoals hij het zelf zegt: “Wij zijn een federalisme en een confederalisme sui generis.” Slik. Tsjeventaal avant-la-lettre. Wijlen Wilfried Martens had het zo plechtstatig mooi niet kunnen uitdrukken. Verwarring compleet, denkt u? Toch niet. Er is nog altijd Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD. Zij predikt in 2010 het confederalisme. “Wij willen niet stilstaan bij het federalisme van vandaag, maar kiezen voor een doorgedreven staatshervorming. We geven alle bevoegdheden aan de regio’s, en beslissen dan wat we nog samen gaan doen.” Drie jaar later fluit La Rutten zichzelf terug. “Confederalisme betekent het einde van de Belgische samenwerking. Dat soort communautaire gekkigheid is niet aan de orde.” Van intellectueel uitkleden gesproken. Begrijpt u het nog?

Ah, en van wie de legendarische uitspraak bovenaan deze column komt? Van de Amerikaanse acteur Ronald Reagan. In 1977. Vier jaar later wordt hij president van de Verenigde Staten. En het oudste beroep ter wereld, dat is dat van een prostitué. Maar dat wist u ongetwijfeld wel.

(Paul Cobbaert)

Twitter mee via #ABCpol & #dezondag

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s