Abc van de politiek: electrabel

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Electrabel: hét gezicht van het kwaad. Toch voor de regering-Di Rupo. De premier en de zijnen zorgen na vier jaar gekwaak voor vrede in het communautaire veld, waarvoor dank, maar beperken zich verder tot besparingen, en het zoeken naar nieuwe inkomsten, belastingen dus, om de crisis te lijf te gaan. Om het volk toch wat zoet te houden, wordt de energiesector, en meer bepaald Electrabel, uitgepikt als doelwit. Niet altijd met evenveel succes. De strijd voor lagere energieprijzen wordt gewonnen: de mensen durven eindelijk van leverancier wisselen. Electrabel speelt zelfs een derde van zijn klanten kwijt. De regering verlaagt ook de btw op elektriciteit. Een economische relancemaatregel. De kers op de taart? Neen. Een zoethoudertje, dat wel. Toch op korte termijn: de factuur zal dalen. Niet op lange termijn. Om onze economie, en dus onze welvaart, écht nieuw leven in te blazen, is een stevige verlaging nodig van de lasten op arbeid, en dát op een duurzame manier. Zomaar die lasten verlagen lukt niet, zeker niet in financieel barre tijden. Belastingen verschuiven in de richting van consumptie, en vooral van milieuvervuiling, dát is de aanpak die nodig is. Maar wat doet deze regering? Exact het omgekeerde: ze verlaagt de lasten op een consumptiegoed, en dan nog op één van de minst duurzame. Een fout signaal dus. En dat is niet de eerste keer.

Electrabel wordt ook een nucleaire taks van meer dan een half miljard euro opgelegd. Op zich een goede zaak, ware het niet dat de regering dat koppelt aan de aanpassing van de wet op de kernuitstap, en dát is een zeer pijnlijke beslissing. Kerncentrale Tihange 1 moet pas in 2025 sluiten, en niet in 2015, zoals tien jaar geleden door paarsgroen beslist. Dat is tekenend voor het gebrek aan rechtszekerheid in dit land: wat de ene regering beslist, dat wordt jaren later weer ongedaan gemaakt door een andere regering. Waarom blijven zoveel bedrijven weg, denkt u?

Deze regering heeft best wel voor wat fairness op de energiemarkt gezorgd, fijn voor elke burger, maar dat ging gepaard met foute beslissingen die op lange termijn pijn kunnen doen.

Paul Cobbaert

Twitter mee: #dezondag & #abcpol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s