ABC van de Politiek: Hype

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Een hype, het is een vreemd en eeuwenoud fenomeen. Het duikt even snel op als het weer verdwijnt. Maar het is inherent aan een democratie. Bart De Wever (N-VA) en Maggie De Block (Open Vld) waren de hypes van 2013, én zijn de hypes van de eerste jaarhelft van 2014. Tot aan de verkiezingen. En misschien nog heel even erna. Dan verschuiven de spotlights. Onverbiddelijk. De verklaring voor het succes van De Block en De Wever is niet ver te zoeken. De Vlaming houdt van mensen die gezellig ogen. Van Bourgondiërs, zeg maar. Niet van al te professorale types. Vraag dat maar aan Johan Vande Lanotte. Of aan Wouter Beke. Met wie zou jij liefst een pint of een koffie gaan drinken? Tussen haakjes: De Wever straalde dat gezellige uit vóór zijn fysieke metamorfose. Nu teert hij op wat hij toen opgebouwd heeft. Die gezelligheid lokt een vorm van vertrouwen uit dat moeilijk te vatten is. Als Maggie zegt dat ze streng en rechtvaardig handelt, dan geloven wij haar. Als De Wever zegt dat hij opkomt voor zij die werken, sparen en ondernemen, dan geloven wij hem. Van anderen slikken we dat niet.

Maggie De Block en Bart De Wever danken hun immense populariteit niet aan wat ze verwezenlijkt hebben. Vraag vijf Vlamingen naar de concrete beleidskeuzes van Maggie. Vier van hen zal er geen twee kunnen opnoemen. Vraag vijf Vlamingen naar de sociaaleconomische plannen van Bart De Wever. Vier van hen zal ze niet kunnen opnoemen. Een frappant voorbeeld. N-VA is erin geslaagd een pak syndicalisten af te snoepen van sp.a en CD&V: dat zijn diezelfde syndicalisten die twee jaar geleden moord en brand schreeuwden over de pensioenhervorming van de regering-Di Rupo. Zouden zij weten dat N-VA nog drie stappen verder wil gaan in die hervorming? Ik denk het niet.

Niet elke gezelligaard groeit uit tot een politieke hype, dat niet. Maar een gezelligaard die de juiste snaren raakt, maakt wel meer kans dan een professor die diezelfde snaren raakt. De Vlaming interesseert zich nu eenmaal niet zo heel erg veel voor politiek. Maar des te meer voor een gezellig leven.

(Paul Cobbaert)

Twitter mee via #dezondag & #ABCpol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s