Weg met die Miró’s!

MiroFemmeOiseaux                                       

Kunstliefhebbers in Portugal én in andere landen zijn gechoqueerd omdat de regering 85 werken van Joan Miró te gelde wil maken. Een schande, zo vinden ze. Maar is dat wel zo? Het land kan het geld immers héél goed gebruiken. Bovendien gaat het om een Spaanse kunstenaar, dus er wordt geen “eigen” werk verkocht.

De nationalisatie van de bank Banco Portugues de Negocios in 2008 kostte Portugal heel veel geld, maar de regering kreeg wel 85 werken van de Spaanse surrealist Miró in handen. Omdat het land kreunt onder een immense schuldenberg, wil de regering de kunstschat nu verkopen. Op 4 en 5 februari worden bij Christie’s in Londen 85 werken geveild.  Het gaat onder meer over de schilderijen ‘Peinture’, ‘L’oiseau-nocturne’ en ‘Femme et oiseau’, die elk op meer dan een miljoen euro geschat worden. Alle werken samen zouden tussen 50 en 100 miljoen euro kunnen opbrengen.

Een druppel op een hete plaat misschien als je weet dat de EU en het IMF in 2011 een noodlening van 78 miljard euro toekenden aan Portugal om het land draaiend te houden. Maar alle beetjes helpen. Stel je eens een gezin voor dat gebukt gaat onder schulden. De kinderen lopen rond in lompen en krijgen amper voldoende voedsel om te overleven. Maar ma en pa beschikken wel over de allernieuwste breedbeeldtelevisie. Iedereen zou er schande van spreken. Nochtans beseffen we allemaal dat de verkoop van de tv niet alle problemen zou oplossen. Portugal tracht een goede huisvader te zijn en dat verdient respect. Weg dus met die Miró’s! (Wim Van de Velde)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s