abc van de politiek: inzet

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

‘Het confederalisme, dat is dé inzet van de verkiezingen.’ De communautaire hardliners van N-VA laten er geen twijfel over bestaan. De radicalen van Vlaams Belang gaan zelfs een stap verder. ‘De splitsing van België, dat moet op het menu staan.’ Zo een vaart zal het niet lopen. Dat N-VA als grootste partij van het land de campagneagenda zal bepalen, dat staat vast. Dat Bart De Wever politieke zelfmoord zal plegen door regeringsdeelname te koppelen aan een nieuwe staatshervorming, dát is verre van zeker. N-VA zal noch in Vlaanderen noch in Wallonië bondgenoten vinden, wat zou betekenen dat de partij voor vijf jaar naar de oppositiebanken vliegt, op alle niveaus. Neen, zo gek is De Wever niet.

Wat is dan wel de inzet? Op grote schaal de financieel-economische crisis. De politiek moet ervoor zorgen dat onze bedrijven weer op een gezonde manier kunnen concurreren met op zijn minst de bedrijven uit onze buurlanden. Op kleine schaal gaat het over uw en mijn onmiddellijke toekomst. Met de staatshervorming hevelt de regering-Di Rupo voor 17 miljard euro bevoegdheden over naar de regio’s. Vele daarvan vragen een nieuw beleid. Soms alleen al om de eenvoudige reden dat er niet genoeg geld mee overgeheveld wordt om hetzelfde beleid voort te zetten. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kinderbijslag. Zowat elke partij wil die grondig hervormen. Elk kind evenveel. Een lager basisbedrag. Een inkomensgebonden toeslag. Opties in overvloed. Of de woonbonus, de fiscale aftrek van een hypothecaire lening. Afschaffen? Beperken tot renovatie? Of tot jonge gezinnen? Het arbeidsmarktbeleid dan: de VDAB zal straks niet alleen werklozen opleiden, maar ook controleren, én straffen als ze onvoldoende hard een job zoeken. Ook de dienstencheques gaan naar Vlaanderen. En de dagprijzen van de rusthuizen.

Vooraleer u straks gaat stemmen, zou ik aanraden de partijprogramma’s voor één keer grondig door te nemen. Deze keer draait het niet om communautair gebakkelei of om andere, groteske ver-van-ons-bed-plannen. Neen, deze keer draait het om uw leven, uw kinderen, uw centen.

(Paul Cobbaert)

Twitter mee via #dezondag & #ABCpol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s