Sterrencast in Out of the Furnace

In de V.S. kregen de makers van ‘Out of the Furnace’ een schadeclaim van 50 miljoen dollar aan de broek gesmeerd. Leden van de Ramapough-indianenstam vinden dat ‘de film een negatief beeld schetst en foute stereotypen versterkt’. Geen idee of het klopt maar blijmoedig is de film alleszins niet.

OUT OF THE FURNACE

Christian Bale en Zoe Saldana.

2008, Obama wint de presidentsverkiezingen en de hoop op verandering verspreidt zich snel over de V.S. Behalve in het grauwe Braddock, Pennsylvania, waar je ofwel in de staalfabriek hard labeur levert ofwel werkloos toekijkt hoe de dagen zich eindeloos herhalen. Voor Rodney (Cassey Affleck) lijkt er geen bloeiende toekomst weggelegd. Sinds zijn terugkeer uit Irak kampt hij met stemmingswissels. Om zijn gokschulden te betalen, neemt hij deel aan illegale boksmatchen. Zijn broer Russell (Christian Bale) kijkt machteloos toe hoe zijn jongere broer zich steeds verder in nesten werkt.
Met Rodneys onverwerkte oorlogstrauma’s en zijn werkloosheid na militaire dienst raakt de film aan enkele thema’s die in de V.S. momenteel erg actueel zijn. Regisseur Scott Cooper doet daar weinig mee en stuurt de film richting thrillergenre. De stijl primeert dus boven de inhoud. Gelukkig geeft Cooper zijn sterrencast met onder andere Willem Dafoe, Forest Whitaker, Sam Shepard en Zoe Saldana, alle ruimte om hun talent te benutten. Woody Harrelson maakt als slechterik Harlan DeGroat een grandioze entree. De scènes tussen Affleck en Bale zijn dan weer intens en leggen subtiel de verhoudingen bloot. Knap acteerwerk waardoor ‘Out of the Furnace’ alsnog een aanrader is. (HM)

‘Out of the Furnace’ is vanaf 5 februari te zien in de bioscoop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s