Worden katten onbetaalbaar?

 

Gaia2

Gaia pakte dinsdag met een opmerkelijke ‘wereldprimeur’ uit: een kattenbordeel in hartje Brussel. Op de zuidelijke gevel van het Crowne Plaza aan het Rogierplein worden typische raambordelen uit de rosse buurt geprojecteerd. De ramen zijn verlicht met neonlichten, met schaduwen van krolse katten, verschillende kamers insinueren seksuele taferelen, … En dan verschijnt de boodschap van Gaia : “Katten hebben te veel sekspartners. Vermijd ongewenste kittens, laat je kat steriliseren”.

Gaia-voorzitter Michel Vandenbosch benadrukt dat de situatie in België dramatisch is. “De meest recente schatting toont aan dat er in 2012 zo’n 31.434 katten in dierenasielen terechtkwamen. Maar het aantal katten overstijgt ruim het aantal plaatsen in deze asielen.. Een situatie die noodgedwongen leidt tot euthanasie. Alleen al in 2012 moesten er 11.208 katten  geëuthanaseerd worden. Er is slechts één oplossing: het verplicht maken van sterilisatie.”

Felix vulgaris

Als kattenliefhebber – we hebben al heel ons leven een of meerdere spinnende viervoeters in huis – kunnen we begrip opbrengen voor de oproep. Dat er elk jaar zoveel dieren in het asiel belanden en afgemaakt worden, is bijzonder schrijnend. Maar sterilisatie en castratie verplichten, lijkt ons toch een stap te ver. Particulieren kunnen dus nooit meer een nestje kittens hebben? Dat zou bijzonder jammer zijn, vooral voor de kinderen… En het zou uiteraard ook gevolgen hebben voor de prijs van een kat als je die enkel nog bij erkende kwekers kan aanschaffen. Al eens de prijzen bekeken die gevraagd worden voor raskatten? Het gaat al gauw om 500 euro of meer…  Op de felix vulgaris zullen professionele verkopers zich immers niet toeleggen. Het gevolg: voor velen wordt een kat een onbetaalbare luxe. De muizen zullen juichen, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Castratiepolitie

Als elke stad en elke gemeente het zwerfkattenprobleem systematisch aanpakt door de dieren te vangen en onvruchtbaar te maken, zal het probleem al voor een groot deel verholpen zijn. Ik vraag me trouwens af hoe Gaia de verplichte aanpak wil controleren. Een castratie- en sterilisatiepolitie invoeren die langs gaat bij elke kattenbezitter? En een GAS-boete voor wie zich niet aan de regels houdt? (Wim Van de Velde)

 

Wie het ‘kattenbordeel’ nog wil aanschouwen: de projectie in Brussel vindt tot en met 1 februari plaats tussen 17u en 21u30. Je kan ook door de rosse kattenbuurt wandelen via www.gaia.be

Gaia3

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s