ABC van de politiek: Keizer

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Er zijn niet veel politici die zo veel debat en emotie losweken als Johan Vande Lanotte, socialistisch boegbeeld sinds jaar en dag. Ook wel ‘Keizer van Oostende’ genoemd. Je bent voor hem, of je bent tegen hem. Een tussenweg is er niet. Hoewel, ik wil toch een poging wagen. Hem eens goed afbreken zou nochtans het gemakkelijkste zijn. Er zijn ook redenen toe. Dat Vande Lanotte zijn ethische lat niet zo hoog legt, bijvoorbeeld. De verstrengeling tussen zijn politieke en economische activiteiten is zo onontwarbaar dat het vermoeden van belangenvermenging wel moest opduiken. Zeker in Oostende waar, met enige zin voor overdrijving, zijn tentakels reiken tot in elk bedrijf, elke vennootschap en elke vereniging met naam en faam. Het Electrawinds-verhaal: een voormalig minister die aan het hoofd komt te staan van een bedrijf dat in leven gehouden wordt met overheidsgeld, neen, dat oogt niet gezond. Ook zijn partij én de regering lijden onder die schijn van belangenvermenging. “Nu hebben we er echt wel genoeg van”, foetert een regeringslid na Electrawinds, ‘off the record’ uiteraard. Vande Lanotte stelt dat hij wettelijk niets verkeerd doet. Best mogelijk. Maar politici moeten ook die schijn vermijden. In het belang van de democratie.

Ligt zijn ethische lat niet zo hoog, dan ligt zijn politieke lat des te hoger. Zijn kiezers krijgen waar voor hun geld, elke keer. De West-Vlaamse vicepremier heeft onweerlegbaar zijn stempel gedrukt op de federale regering, bijvoorbeeld op de anticrisismaatregelen die, in tegenstelling tot in andere Europese landen, de koopkracht vrijwaren. Sinds Vande Lanotte op Consumentenzaken zit, besparen we trouwens allemaal tientallen euro’s op onze energiefactuur. Dat kan niet elke minister op zijn cv zetten.

Johan Vande Lanotte is één van de meest bekwame en intelligente politici van ons land. Net daarom doet die schijn van belangenvermenging zijn partij zo veel pijn. Is de Keizer straks een lust of een last voor sp.a? Ziet de kiezer hem als vakman of als machtswellusteling? Dat zal de vraag zijn.

(paul cobbaert)

Twitter mee via #dezondag en #ABCpol

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s