#allesvoordejob. Een nachtje SuperBowl

#allesvoordejob. Het is de hashtag die adrenaline door de aderen jaagt. Hij liet me eerder al snowboarden, motorrijden, golfen, kilometers vreten te land, ter zee en in de lucht en nu ook nachten doortrekken. Of ik de Superbowl wilde bijwonen in de televisiestudio’s van Sporting Telenet? Zo’n nachtje testosteron met hamburgers, Kasteelbier, babes, motoren, rockmuziek en meer van dat fraais.

Ik negeer het stemmetje in mijn hoofd dat me toeschreeuwt dat de Superbowl hier ‘s nachts uitgezonden wordt en dat de televisiestudio’s van Sporting Telenet op zowat anderhalf uur rijden van mijn bed liggen. Wat zou het?  #allesvoordejob toch?!
logo sb
En zo zat ik gisteravond op de passagierszetel van Pieter Demuynck, ex-American footballspeler van The Tribes, groot Amerika-lover en daarbovenop gespecialiseerd in reizen naar de VS, richting Vilvoorde om er eens te proeven van het grootste jaarlijkse sportevent ter wereld: Superbowl XLVIII in het MetLife stadion in New York.

Pieter legt me in een notedop uit waar het om draait. De SuperBowl is de finale van de National Football League, beter gekend al NFL. De Denver Broncos (AFC champions)  spelen tegen de Seattle Seahawks (NFC champions). Hun doel : balletje aan de overkant krijgen en je krijgt vier pogingen om telkens 10 yards ver te raken. Het mag natuurlijk ook met een touchdown.  Beetje zoals ‘leventjes overbrengen’. Veel gespeeld als klein broekje bij de KSA, tijdens het bosspel.

Eigenlijk komt het hierop neer:

Het belooft een spannend duel te worden want de Seahawks hebben de beste verdediging ter wereld, de Broncos de beste aanval. Daarbovenop hebben de Seahawks de legendarische ‘12th man’ achter hen, hun supporters braken onlangs het record voor ‘crowd noise’ . Zo fanatiek zijn ze. De Broncos hebben daarentegen Peyton Manning, de 37-jarige quarterback die door velen nu al omschreven wordt als de beste aller tijden. De man verdient een slordige 900.000 dollar per week.

Okee, we weten genoeg. Let the games begin!

22u: Kasteelbier en hamburgers

De deuren van Videohouse worden geopend voor de 120 genodigden en winnaars van allerhande wedstrijden. Aan de bar kan je naast frisdranken ook een Kasteelbiertje krijgen, alsook een glimp opvangen van het barpersoneel: Bo, Petra, Ana,… Het wordt een dorstige nacht.
sb4 girl

Buiten lonkt de geur van hamburgers. Een hongerige medemens laat me op zijn glimmend hoofd zijn voorkeur kennen. Go Broncos!
sb2 hoofd broncos

 23u: Smokey John

De deuren van studio 6 gaan open. Drie tribunes staan rond een dansvloer, een Ford Mustang en twee Harley-Davidsons opgesteld. Een rookgordijn vult de zaal op een gitaarriff van Channel Zero. Uit het niets staat NFL-kenner John Van De Mergel in de arena om ons welkom te heten.

sb1
Showtime! Presentator Sven Vandenabeele doet wat interviews. Danstalent van Dansa Del Arte uit Brugge zorgt voor intermezzi.

 23u40: Playstation Carl

Carl Hoefkens komt vertellen dat hij dankzij PlayStation jaar de NFL ontdekte en dat hij zelfs een tijdje meegetraind heeft met  de Tribes uit Izegem. “Zo heb ik gemerkt hoe intensief dat spel wel is”, geeft de voetballer mee. Hoefkens, nochtans ook geen doetje liet weten dat die football-titanen hem wegduwden “alsof ik een piepling was”. Hoefkens is niet zozeer supporter van één team. Hij bewondert het spel op zich. Waarom? “1/ Iedereen kan een plaats krijgen in een team, ongeacht je gestalte, omvang of snelheid. 2/ De agressie van de tackles vind ik impressionant.”
sb3 carl

 23u45: Gevaarlijke sport! Cheerleading!

De blonde Amber Fording komt even vertellen dat cheerleading een échte sport is, zelfs een van de gevaarlijkste sporten ter wereld. Enorm veel blessures! Amber was ooit cheerleader captain bij de McMinville Grizzlies (Oregon). Nu studeert ze ‘international affairs’ in Brussel en traint ze de ISB Raiders squad.

amber

 23u50: NFL is een schaakspel

John Van De Mergel geeft nog even mee dat American Football eigenlijk een schaakspel is.  “Vergeet die eerste helft,” geeft hij mee. “Het derde kwart zal het belangrijkste zijn”. Dacht men toen nog…

 Middernacht : we gaan live naar NY

 00u10: Queen Latifah zingt From Sea to Shining Sea

 00u23:  Star Sprangled Banner

Renee flemming  zingt het National Anthem. Kippenvel! Altijd opnieuw. Het is wellicht iets biologisch…

00u33 Weerpraatje

Nog een weerpraatje tussendoor. Er is namelijk nogal wat te doen geweest rond de barre temperaturen aan de Oostkust. Het zou de ‘koudste SuperBowl ooit’ worden. Maar het kwik staat op 9° Celsius en de adrenaline zorgt voor de rest.

00u34: Ai!

De eerste tackle is een feit. Pijnlijk…

00u34: Manning schrijft geschiedenis

Niemand gelooft zijn ogen: de grote Manning grijpt naast wat toch op een simpel balletje lijkt. De Seahawks staan meteen twee punten voor. De snelste score ooit in de SuperBowl.

Het beeld van de SuperBowl voor mij? De blik van Manning bij zijn blunder (zowat rond seconde 17-18 van dit filmpje):

Dit dus…

peyton2

En zo gaat het maar door. De Broncos krijgen touchdowns en fieldgoals rond de oren geslingerd dat het geen zicht meer is. Na een dik uurtje staat Seattle al 15-0 voor.

 1u40: Eenrichtingsverkeer richting Denver

De Seahawks onderscheppen een worp en slepen er zowaar alweer een touchdown uit. 21-0 toont het scorebord na de eerste helft.

2u13: Give it away now!

Het moment waar ik persoonlijk op gewacht heb. De Pepsi halftime show. Er gebeurt van alles in New York. Horen we toch.  De commercials die speciaal voor de SuperBowl ineengebokst werden, krijgen wij niet te zien. Jammer.

Maar de drumsolo van Bruno Mars en het feestje dat hij daarop bouwt, maken veel goed. En wie wordt daar uit het podium gehesen? Mijn jeugdhelden van de Red Hot Chili Peppers ! Touchdown!

 2u33: Eentje voor in het boekje

De tweede helft dient zich aan. De Broncos knallen hun openings kickoff het veld in, de bal botst wat na, Seahawk Percey Harvin pikt ‘m op en loopt zomaar eventjes 90 yards de hele defense van de Broncos op een hoopje. Magisch momentje!

3u13: Zucht

De Seahawks schudden nog een touchdown uit hun mouw. Het staat 36-0. Tijd om er een donsdeken op te gooien zeker? Het spel is gespeeld…

Een winterkoninkje op de parking van Videohouse laat weten dat de ochtend eraan komt.

 4u11: Geen verkeer. Al in de zetel

Ik ben nog net op tijd thuis om op Yelo hoofdtrainer Pete Carroll de overwinning te zien vieren. 43-8. De Seahawks en hun 12de man hebben hun werk gedaan. In Denver zal het héél stil zijn.

411

 4u15

Oogjes dicht

Of toch niet, nog snel even de commercials bekijken…

(Lieven Mathys)

En voor de liefhebbers nog even het sportieve verslag van belga:

De Seattle Seahawks hebben de eerste Super Bowl uit hun geschiedenis gewonnen. In de finale van de National Football League (NFL) haalden ze het zondag in East Rutherford met sprekende 43-8 (rust 22-0) cijfers van de Denver Broncos. De Seahawks, de beste defensie van de NFL dit seizoen, gaven Denver geen enkele kans door al vroeg in de partij te scoren. Al na amper twaalf seconden kwamen de Seahawks op voorsprong, de snelste score in de geschiedenis van de Super Bowl.  Denver, de ploeg met de beste aanval van het reguliere seizoen, kwam er nadien nooit meer aan te pas. Broncos-quarterback Peyton Manning, zaterdag voor de vijfde keer verkozen tot MVP van het seizoen, kon het tij niet keren. Pas bij een 36-0 achterstand kon Denver een eerste jeer scoren. Malcolm Smith, een linebacker van Seattle, werd uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd.  Seattle, dat op de erelijst de Baltimore Ravens opvolgt, schopte het eerder nog maar één keer tot in de finale van de NFL. Dat gebeurde in 2006, toen het verslagen werd door Pittsburgh. Denver verloor zijn vijfde Super Bowl. In 1998 en 1999 kon het die winnen.  Jaarlijks kijken ruim honderd miljoen mensen naar de Super Bowl, de traditionele finale van de belangrijkste competitie van het American Football, de National Football League (NFL). De finale is zo een van de meest bekeken sportevenementen ter wereld. (bel)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s