“Mama is even op vakantie”

Een dik jaar na Alloo in de Gevangenis keert televisiemaker Luk Alloo terug naar de bajes. Nu zijn de gedetineerden echter van het vrouwelijk geslacht. De ene zit vast voor het plegen van een diefstal, de andere voor drugsfeiten of moord. Maar wat ze allemaal gemeen hebben: een bijzonder verhaal.

Alloo in de Vrouwengevangenis

Momenteel zitten er in België ongeveer 500 vrouwen in de gevangenis en daarmee vertegenwoordigen ze zowat 4 procent van alle delinquenten in ons land. Ze mogen in aantal dan wel met minder zijn, hun verhaal is des te bijzonder. En dat mag Luk Alloo aan den lijve ondervinden in de vrouwengevangenis van Hasselt. Hier zitten heel wat gedetineerden 21 uur per dag opgesloten in hun cel. Eén uitdrukkelijke vraag spookt voortdurend door het hoofd van de vrouwen die hier vastzitten: wanneer kom ik weer vrij? “De opvoeding en geschiedenis van deze ‘criminele vrouwen’ is in heel wat gevallen bepalend geweest voor hun daden en hun gevangenisstraf. Vaak komen de vrouwen die een misdrijf hebben begaan uit een ontwricht milieu. Ze hebben in hun leven slechte voorbeelden gezien, zijn op het slechte liefje gevallen of hebben foute vrienden gemaakt”, aldus de tv-maker.

Alloo in de Vrouwengevangenis

Vakantie

In Alloo in de Vrouwengevangenis getuigen een aantal vrouwen over hun delicten, de opsluiting, het leven in de gevangenis, het niet kunnen opnemen van hun moederrol, de vage sociale contacten en de hoop om zo snel mogelijk de gevangenispoort achter zich dicht te trekken. In de eerste aflevering maken we onder meer kennis met Kim, die op jonge leeftijd in de ban geraakte van drugs en hiervoor ondertussen al 17 maanden in de cel zit. “Ik voelde me aangetrokken tot mannen met een zwaar verleden of mannen met criminele feiten op hun palmares. Daar is het misgelopen. Mijn dochter is zeven en wordt nu opgevangen door mijn moeder en de schoonmoeder.” Ook Annick, die nu twee weken opgesloten zit in haar cel in de Hasseltse vrouwengevangenis, is bekommerd om haar zoontje. “Het is mijn eerste keer in de gevangenis. Mijn zoontje van 7 denkt dat ik op vakantie ben…”, vertrouwt ze Luk toe.

(Sebastiaan Bedaux/Foto VTM)

Alloo in de Vrouwengevangenis, vanaf vanavond iedere donderdag om 21.40u bij VTM.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s