Naar Auschwitz en Birkenau

Jouw reporter trok samen met een 100-tal Vlaamse leerlingen naar het voormalige nazi-concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen.

 Cijfers zeggen niet alles, maar hier belanden ze als een mokerslag in je gezicht. Als we Auschwitz I betreden, wandelend onder de beruchte poort met het opschrift ‘Arbeit macht frei’ worden we onmiddellijk geconfronteerd met enkele ontluisterende cijfergegevens.

DSC03339In Wereldoorlog II werden ten minste 1.300.000 mensen gedeporteerd naar het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau. Onder hen ruim 1.100.000 Joden, samen met nog duizenden Roma-zigeuners, gevangen genomen Sovjetsoldaten en andere oorlogsgevangenen. Ruim 1.100.000 onder hen zullen Auschwitz-Birkenau niet overleven.

DSC03366Cijfers krijgen een gezicht

Wat volgt, is een rondgang door de vele barakken waar de gevangenen verbleven. We betreden een ruimte waar maar liefst 40.000 schoenen op elkaar liggen gestapeld. Wat verderop een vergelijkbare kamer met honderden kilo’s menselijke hoofdharen die bij aankomst van de gevangenen steevast werden verwijderd. Even verder krijgen de cijfers pas echt een gezicht. Petr Eisler, Klara Goldstein, Else Meier….Het zijn maar enkele namen van gevangenen die we op de ‘reiskoffers’ zien staan die zij bij hun aankomst in het kamp bij zich hadden.

DSC03391Fabriek van de dood

De bijnaam ‘fabriek van de dood’ die sommigen geven aan het concentratiekamp komt pas echt tot uiting wanneer we de gaskamers betreden. Van het doden van mensen werd hier als het ware een gruwelijk en ondenkbaar vak gemaakt. Materiële getuigen daarvan zijn de op mensenmaat gemaakt en verstelbare draagkarren en verbrandingsovens. Een lugubere industrie van de dood.

Birkenau

Net buiten Auschwitz ligt het concentratiekamp Birkenau (ook Auschwitz II genoemd) dat samen met Auschwitz het grootste concentratiekamp uit Wereldoorlog II was. De bedoeling van dit kamp was niets minder dan de massavernietiging van honderdduizenden Joden en andere door de Duitsers gehate bevolkingsgroepen. Waar in Auschwitz I de slachtoffers een gezicht kregen, word je in Birkenau geconfronteerd met de erbarmelijke levensomstandigheden waarin de gevangenen moesten leven. We zien de houten barakken waarin soms tot 600 mensen werden bijeen gepropt, wachtend op een gewisse dood. De restanten van een gaskamer waar 2.000 gevangenen tegelijk konden gedood worden en vier verbrandingsovens grijpen ons voor de zoveelste keer deze dag bij de keel. Een wagon waarmee de gevangenen door het hoofdgebouw Birkenau binnenreden, staat als een stille getuige nog steeds op het perron. (Tim Van Rijckeghem)

Een ontluisterende trip. We hebben de duistere kant van de mens gezien!

DSC03398 DSC03402 DSC03396

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s