Roken in de wagen is kindermishandeling

roken2

De rokers zitten weer op hun paard. In het Britse Lagerhuis is immers een motie aangenomen die roken verbiedt als er kinderen meerijden.  Zoals verwacht beschouwen veel sigarettenlurkers dit als een inbreuk op hun privacy. My car, my freedom, you know? Zelf ben ik tegen regelneverij en te veel overheids- of andere bemoeinis. Kruip je graag in een kelder om je door een in een leren pakje gehulde matrone met een zweep te laten bewerken? Vooral doen, zou ik zeggen.  Voel je je er goed bij als je elke dag uren na elkaar ‘hare krishna’  prevelt? Laat je gaan!  En rook je graag drie pakjes sigaretten per dag? Moet kunnen!

Maar mijn verdraagzaamheid kent wel grenzen. Je doet wat je wil zolang anderen geen last hebben van jouw gedrag. Dat wil zeggen dat de SM’er niet met zweepjes op mijn achterwerk moet komen meppen, dat de krishna-leden niet moeten komen aanbellen om me te overtuigen tot hun sekte toe te treden én dat rokers  mijn longen niet mogen bevuilen met hun sigaretten.

Gezondheidsramp

Dat roken verboden is in openbare gebouwen en horecazaken is dus een goede zaak. En het doortrekken van deze regel in auto’s met kinderen aan boord kunnen we alleen maar toejuichen.  Hedwig Verhaegen van de Vlaamse Liga tegen Kanker wijst op tal van gevaren voor kinderen die meerijden met een rokende ouder: een verhoogd risico op long- en oorontsteking, astma, een verminderde  longinhoud,… Volgens de Leuvense emeritus hoogleraar Roger Blanpain is roken in de wagen “een gezondheidsramp omdat het concentratie van kankerverwekkende met een factor 10 vergroot”. En neen: een raampje opendraaien, brengt géén soelaas.

Kortom, minderjarigen in een dergelijke kleine ruimte blootstellen aan de schadelijke stoffen die sigarettenrook bevat, is eigenlijk misdadig. (Wim Van de Velde)

200223820-001

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s