De nieuwe online hype: Twitch plays Pokémon

We zijn Flappy Bird nog niet helemaal vergeten, of daar is het nieuwe online fenomeen al: Twitch plays Pokémon. Wereldwijd spelen duizenden mensen op hetzelfde moment één spelletje Pokémon.

Twitch.tv is een populaire sociale netwerksite, waar gamers hun eigen speelsessie filmen en live online streamen, vaak met webcam. In de rechterkolom kan iedere kijker mee chatten, wat zorgt voor de nodige portie chaos.

Die chatroom wordt in het ‘Twitch plays Pokémon’ experiment voor het eerst nuttig gebruikt. Een anonieme bedenker heeft er niet beter op gevonden om een Pokémon-spel op te starten, dat enkel door de chat bediend kan worden. Als je ‘up’, ‘down’ of ‘A’ ingeeft, herkent de game dit en controleer je de Pokémontrainer op het scherm. Hou er rekening mee dat er eerst honderden, dan duizenden en nu tienduizenden mensen commando’s ingeven. Resultaat: pure chaos en hilariteit op het scherm.

Doordat iedereen op hetzelfde moment knoppen indrukt, krijg je een spelbeeld dat er zo uitziet:

Links de game, rechts de tientallen inputs die over het scherm stromen. Gekte!

Links de game, rechts de tientallen inputs die over het scherm stromen. Gekte!

De trainer botst tegen muren, probeert items te gebruiken die geen nut hebben, en de gevechten verlopen volledig willekeurig.  Je kan als trainer de Pokémon zelf namen geven, maar in TPP (Twitch Plays Pokémon), krijgen de monsters klinkende namen als ‘ABBBBBBK)’ en ‘JLVWNNOOOO’ (bijnaam Jay Leno). Dit ook weer door de waterval aan inputs.

“With an infinite number of monkeys and an infinite number of typewriters, one will type Shakespeare’s plays.” — Émile Borel.

Met ‘Twitch plays Pokémon’  proberen we iets gelijkaardig te bewijzen. Alleen is het niet de bedoeling van de spelers om hoogstaand spel af te leveren, maar hopelijk ooit – ooit! – Pokémon op deze manier uit te spelen. Hoewel er al vooruitgang geboekt is, zal er hier toch een klein mirakel voor nodig zijn. Toch blijf je kijken, want het is fascinerend om te zien hoe dit grootschalig ‘ongeval’ zich voltrekt. “It’s like a car crash in slow motion”, lazen we ergens. Een meer accurate versie van bovenstaande quote voor TPP:

“Man. This isn’t a thousand monkeys at a thousand typewriters. It’s twenty thousand monkeys at a single typewriter, and half those monkeys are screaming and desperately trying to progress while the other half throw s**t everywhere. It’s wonderful.” – Anonieme Twitch-gebruiker.

a71

Die fascinatie breidt snel uit. In de eerste dagen zat TPP aan een duizendtal spelers, en onlangs  was er al een piek van 120.000 (!), waardoor het de grootste onlinegame ‘League of Legends’ versloeg in het aantal kijkers op Twitch. Het kanaal zelf zit nu op meer dan 17 miljoen views. Duizelingwekkend. De stream is nu al een week bezig.

Wat TPP nu al een onvergetelijk online fenomeen maakt, is de reactie van de online gemeenschap. Er zijn nu al talloze tekeningen, .gifs, photoshops en filmpjes gemaakt over Twitch Plays Pokémon. De rage verspreidt zich zelfs al naar t-shirts en nieuwsberichten wereldwijd (BBC, radiofragment op NPR).  Dit is een hilarisch sociaal experiment, dat online entertainment naar een hoger niveau tilt. Een kleine maar geniale ingeving, die heeft gezorgd voor een gigantische hype. (Bram Ryckaert)

Hier kan je Twitch plays Pokémon bekijken, en natuurlijk zelf meespelen.

Hier volg je de vooruitgang van de stream, met uitleg over dramatische of hoopgevende momenten.

Hier vind je alle gifs, photoshops, en meer.

6Sw3YJK

746

ku-xlarge

blurst

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s