De ultieme vrijheid als valkuil

AP_Dogma_DEF.indd “Ik ben Hidde Walheim en vanavond ga ik dood.” Het eerste hoofdstuk van Dogma begint al meteen met een waarschuwing: weet je wel waar je aan begint, beste lezer?

Vijf studenten en tegelijk boezemvrienden sukkelen allemaal op hun eigen manier met het onvermogen om iets voor de wereld te betekenen. Er is Simon, de comedian die maar geen optredens kan versieren. Mia, het enige meisje in de groep, die een traumatische jeugd met haar meezeult. Charlie, de regisseur die hunkert naar een project dat hem instant erkenning geeft. Marnix, de rebel met lange haren die tevergeefs aan zijn rijke ouders probeert te ontspannen. En Hidde, de fijngevoelige dichter zonder inspiratie die het leven liever voor bekeken houdt. Niets is wat het zou moeten zijn, vinden ze, en daarom hebben ze er hun levensdoel van gemaakt om compleet te negeren wat van hen verwacht wordt. In naam van die ultieme persoonlijke vrijheid broeden ze op het idee om een controversiële documentaire te maken waarin een van hen, Hidde, zelfmoord pleegt. Want wat is vrijer dan zelf te kiezen wanneer je doodgaat en het moment te delen met je beste vrienden? De datum wordt geprikt, het wapen gekozen, de whisky geschonken, de camera’s ingesteld. Het verhaal wordt afwisselend door een van de vijf vrienden verteld en al meteen is duidelijk dat ze er allemaal andere gedachten op nahouden. Er wordt rijkelijk gelogen, verzwegen, stiekem gehunkerd en bespot en als de dag dan eindelijk is aangebroken zijn de verhoudingen in de groep zodanig verschoven dat iets simpels als de waarheid volstaat om het hele geschifte scenario aan het wankelen te brengen. Nog voor er echt iets is gebeurd, is alles al anders en vraag je je af: is wat er nu nog volgt een keuze, of een gevolg? Stof tot nadenken, deze Dogma. (Tine Hemeryck)

Dogma (Anne Eekhout), uitg. Arbeiderspers

Onderstaande trailer van het boek waarin Hidde zogezegd aan het woord is, ging ook al rond op Reddit omdat sommige mensen dachten dat het echt was.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s