Open brief aan mijn scoutsgroep

Beste groepsleiding,
beste scoutsvrienden,

Alcohol is een deel van onze jeugd – en hoe je het ook draait of keert – onder een bende jongens ook een vorm van stoerdoenerij. So be it.

Wat me verontrust – op het gevaar af de seut uit te hangen – zijn die ‘neknominations’ die blijkbaar een groot deel van onze jeugd in de ban houden. Als dan ook al een lokale cafébaas aan dat dwaze gedoe deelneemt en het filmpje ervan op Facebook zwiert en dat dan weer geliket wordt door sommige leiding, dan is voor mij het hek helemaal van de dam.

En net daarbij wil ik een kanttekening plaatsen.

KLJ stuurde deze ochtend – bij monde van de Boerenbond – een persbericht de wereld in. KLJ durft openlijk standpunt innemen – zonder dat ze daarbij het gebruik van alcohol in de ban slaan – tegen die onnozele neknominations. Scouting nationaal hult zich – zoals veel te vaak gebeurt – in stilzwijgen, terwijl het net de leiding (van alle jeugdbewegingen) is die hier een verpletterende verantwoordelijkheid in heeft.

In scholen zullen die jonge gasten van 16 jaar niet horen dat neknominations ongelooflijk debiel zijn, daar wordt dat stilgezwegen want op alcohol rust in scholen nog steeds een taboe. Waar we niet over spreken, bestaat niet. Dat idee leeft heel hard binnen ons onderwijssysteem. De enige plek waar open en bloot en op een volwassen manier – zonder taboes – over alcohol kan worden gesproken, is volgens mij net in de jeugdbeweging. Breng het onderwerp dus ter sprake op een activiteit met verkenners en jins. In onze tijd heette dat een kaffie- en koekenvergadering. Laat hen vertellen wat ze hiervan vinden, laat ze desnoods in discussie gaan met elkaar. Maar laat als leiding vooral uitschijnen dat je het niet okee vindt dat mensen elkaar zomaar kunnen ‘opgieten’. Trust me, die gasten hebben oren naar jouw mening.

’t Moest er even uit.

Een stevige scoutslinker,

Marijn Follebout aka verwoede wasbeer

3 gedachtes over “Open brief aan mijn scoutsgroep

 1. Beste Marijn, scoutsvrienden en lezers,

  Graag reageren wij even op je verontrust schrijven. Als nationale leiding van Scouts en Gidsen Vlaanderen begrijpen we heel goed jouw zorgen in verband met alcoholgebruik binnen scouting; het is een bekommernis die wij ook delen. Het is vanuit die bezorgdheid dat wij al onze groepen vragen om met alle leiding op de groepsraad rond alcohol een beleidsplan op te maken. Daarin moeten zeer duidelijke afspraken worden gemaakt over alcoholgebruik voor, tijdens en na de activiteiten. We verwachten dat deze afspraken ook worden gedeeld met ouders van leden. Daarbij gelden naast de wettelijke bepalingen ook de regels dat van kapoenen tot jonggidsen/jongverkenners alcoholgebruik verboden is, en dat dronkenschap niet is toegestaan. De nationale leiding is ervan overtuigd dat het maken van afspraken op goepsniveau leidt tot meer betrokkenheid en inzicht omtrent alcoholgebruik, dan een van hogerhand opgelegde regelgeving. Ervaring leert dat groepen vaak streng zijn voor zichzelf. Alle richtlijnen hierover worden gecommuniceerd in de brochure ‘Speel op veilig’ die langs alle kanalen en vorming wordt aangeboden. Het opmaken van dergelijke afspraken in groepen wordt opgevolgd via de structuur van onze organisatie.

  Uit het standpunt van Scouts en Gidsen Vlaanderen, ‘Scouting, kicken zonder drugs’ blijkt helder dat fenomenen zoals neknominations absoluut niet thuishoren binnen de cultuur van onze jeugdbeweging. We hopen hiermee bij te dragen tot een goed begrip rond het alcoholbeleid in onze vereniging; we hopen ook dat jouw en onze reactie een aanzet zijn tot blijvend verder nuchter debat hierover.

  Jan Van Reusel
  communicatie nationale leiding Scouts en Gidsen Vlaanderen

 2. Beste Marijn

  Goed werk! Dergelijke pret moet zo snel mogelijk verdorven worden. Stel u voor dat pubers het idee krijgen van om ter snelst een pint te drinken! Stel u bovendien maar eens voor dat ze het op een creatieve manier doen en het op Facebook zetten! Wat gebeurt er toch met de jeugd van tegenwoordig! Stel u voor!

  Met vriendelijke groeten,

  een bezorgde man

  • Deze pret is al verdorven. Maar blijkbaar is het beter om iemand die er eens op reageert belachelijk te maken. Wat is er creatief aan iemand nomineren om na elkaar vijf shots tequila te drinken of een glas wodka ad fundum te ledigen? Dat ze hun creativiteit beter besteden aan iets nuttigs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s