DVD: spannende onthullingen, kibbelende vriendinnen en een spannende kaping in één blog

The Fifth Estate, onthullingen over Wikileaks

The Fifth Estate_coverSinds Julian Assange noodgedwongen in de ambassade van Ecuador in Londen verblijft, is het stil geworden rond Wikileaks. In ‘The Fifth Estate’ wordt in vogelvlucht het ontstaan van de ‘klokkenluiderssite’ uit de doeken gedaan.

Vele nieuwe onthullingen vallen er alvast niet te rapen. Een en ander is gebaseerd op het boek van Daniel Domscheit-Berg – de compagnon van Assange in het begin van Wikileaks. Aanvankelijk raakt Daniel volledig in de ban van de enigmatische, witharige Australiër. De onthullingen die Wikileaks verspreidt, slaan in als een bom maar veroorzaken net zo goed interne spanningen binnen de organisatie. Stilaan groeit bij Berg het besef dat de man die hij zo bewonderde voor niets terugdeinst en iedereen in zijn omgeving manipuleert. ‘The Fifth Estate’ overstelpt je met info en feiten, in een flitsende stijl. Er worden grote uitspraken gedaan over de vrijheid van informatie maar tegelijkertijd blijft de film soms te lang rond de pot draaien. Inzicht over de echte interne keuken bij Wikileaks krijg je niet. Of Julian Assange een revolutionair met visie is of een opportunistische crimineel, wordt wijselijk in het midden geladen. Al bij al een onderhoudende thriller waarbij steden als Luik en Brussel zelfs het decor vormen.

5000177207_NL_RIZZISS3_DVD_SC.inddKibbelende vriendinnen

In het derde seizoen van ‘Rizzoli & Isles’ komt de vriendschap tussen politierechercheur Jane en forensisch onderzoeker Maura danig onder druk te staan. Lijken onderzoeken en moordenaars opsporen is kinderspel vergeleken met de ontwikkelingen die ontstaan rond de ouders van de twee vriendinnen. Deze ‘flikkenreeks voor vrouwen’ is bij wijlen amusant dankzij de chemie tussen de hoofdrolspeelsters maar de goedkope scenario’s halen de spanning er flink uit. De moordzaken worden bijna per toeval opgelost.

 

captain-phillips_coverSpannende kaping

‘Captain Phillips’ is een reconstructie van de kaping van het Amerikaanse containerschip Maersk Alabama door Somalische piraten. Onder aanvoering van kapitein Phillips speelt de ongewapende bemanning lange tijd kat en muis met de kapers. De ‘clash’ tussen steracteur Tom Hanks en zijn tegenspeler Barkhad Abdi – een Somalische vluchteling – resulteert in een slopende climax die lang nazindert. Dit is geen eendimensionale, schietgrage actieprent maar een psychologische nagelbijter waar je even van moet bekomen.

(Henk Malyster)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s