ABC van de politiek: Rijkentaks

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z.

Het is één van die ballonnetjes die altijd opgelaten worden als verkiezingen naderen. De rijkentaks. Of vermogensbelasting. Het klinkt mooi, hè. De rijken betalen, en alles komt goed. Weg crisis. De Waalse socialisten pakken er stevig mee uit: een extra taks voor al wie meer dan 1,25 miljoen euro bezit. In Vlaanderen is de communistische PVDA de grootste voorstander. Die viseert vermogens boven 1 miljoen euro, alles inbegrepen, zelfs juwelen en schilderijen. Ik vind het geen goed ballonnetje. Om drie redenen. De eerste is van praktische aard. Hoe doe je dat? Er is niet eens een vermogenskadaster in ons land. Ga je elke Belg zijn bezit laten inventariseren? Good luck. Je weet toch waarin wij kampioenen zijn? Juist, ja. De Belg en zijn portefeuille, het is één van de laatste geheimen die hij niet zomaar prijsgeeft.

167449553

Ten tweede is het verre van zeker of de baten opwegen tegen de kosten. Acht miljard euro, dat is wat een rijkentaks elk jaar oplevert, volgens de PVDA. Dat cijfer is echter niet meer dan een inschatting, weliswaar gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Onzekere baten dus. Maar toegegeven, dat zijn ook de kosten. Tegenstanders zwaaien met het argument dat een rijkentaks de rijken zal wegjagen. Zo’n vaart zal het wel niet lopen. Al kan het wel een kapitaalsvlucht stimuleren. En nieuwe investeerders afschrikken. Voorstanders verwijzen dan weer naar het Franse ideaal waar inderdaad, op wat gekken zoals Gérard Depardieu na, weinig superrijken het land ontvlucht zijn na de invoering van de miljonairstaks.

En drie: de achterliggende filosofie is gewoon fout. Als mensen een inkomen, een stuk grond of een erfenis verwerven, dan worden ze daar al stevig op belast. En dat mag. De sterkste schouders, de zwaarste lasten. Dat werkt gelijkheid in de hand. Maar bezit afsnoepen, dat doe je niet. Anders raak je aan de fundamenten van onze vrije samenleving. Een rijkentaks werkt afgunst in de hand. En demoniseert. De rijken als de grote zondebokken voor al wat fout loopt. Dat is niet de maatschappij waar we naar streven. Ik toch niet. (Paul Cobbaert)

Twitter mee via #dezondag & #abcpol

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s