Het Ardennenoffensief van dichtbij in Bastogne

Afgelopen week opende het gloednieuwe oorlogsmuseum in Bastogne. Het bevindt zich naast het beroemde Mardasson Memorial. Anders dan de meeste oorlogsmusea dit jaar, focust het Bastogne War Museum op de Tweede Wereldoorlog. Het vertrekpunt daarbij vormt het Ardennenoffensief, dat in december 2014 exact 70 jaar geleden werd ingezet. Het museum legt de nadruk op moderniteit en interactiviteit. Ook de manier waarop bezoekers rondgeleid worden is vrij uniek.

Vier personages brengen elk hun eigen verhaal.

Vier personages brengen elk hun eigen verhaal.

Bij de ingang van het gedenkteken worden ons vier personages voorgesteld: Een Amerikaanse korporaal van de luchtlandtroepen, een Duitse luitenant, een jonge schoolmeesteres uit Bastogne en een leerlinge van 13 jaar oud. Op die manier leert de bezoeker de oorlog vanuit verschillende perspectieven kennen. Met een audiogids krijgen we hun verhaal van het leven tijdens de oorlog te horen.

Het eerste deel van de rondleiding geeft ons meer inzicht in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. We starten bij het Verdrag van Versailles en passeren langs de opkomst van extremistische bewegingen. Er zijn verschillende schermen voorzien met origineel beeldmateriaal uit die tijd. Voor de schoolbezoekers – of andere leergierigen – staan educatieve palen die de kennis over het interbellum testen. We sluiten dit eerste hoofdstuk af in nagebouwd hoofdkwartier waar we op een 3D-scherm kennismaken met de cinematografische actualiteit van die periode.

In een op ware grootte nagebouwd hoofdkwartier krijgen we een 3D-film te zien.

In een op ware grootte nagebouwd hoofdkwartier krijgen we een 3D-film te zien.

De periode ’40-’44

In een tweede grote zaal ligt de focus op de periode 1940-1944. Opnieuw krijgen we heel wat beeldmateriaal te zien, maar ook documenten en voorwerpen uit die tijd geven ons een beter beeld van het leven onder de bezetting in België. Een nagebouwd kruidenierswinkeltje, dat vooral ingevoerde producten uit Amerika verkoopt, brengt ons nog meer in de sfeer van die periode. Verder komt ook de gruwel van de oorlog aan bod: de jodenvervolging -en deporatie die vanaf 1942 in een stroomversnelling kwam. Om het plaatje compleet te maken zien we op enkele televisieschermen getuigenissen van mensen die de oorlog meegemaakt hebben.

Het museum biedt een afwisseling tussen beelden, duiding en objecten.

Het museum biedt een afwisseling tussen beelden, duiding en objecten.

Het laatste zaaltje van het oude gebouw beschrijft de euforie van de bevrijding. We worden betrokken bij de gevechten die vanaf de lente 1944 geleverd worden. Beelden van de landing bij Normandië doen ons kippevel krijgen. De bevrijding kent ook een donkere kant. Collaborateurs worden publiekelijk aan de schandpaal genageld. Ondertussen voelen we ook de dreiging van de beruchte Duitse vliegende bommen. De voorbereiding van een laatste groot Duits offensief.

De Slag om de Ardennen

In het nieuwe gebouw van het museum komt het Ardennenoffensief uitgebreid aan bod. De tentoonstelling pakt uit met twee nagebouwde decors die ons meezuigen in de Slag om de Ardennen. Eerst bevinden we ons in een bos nabij Bastogne waar de gevechten volop woeden. De combinatie van een interactief decor met projectie op twee grote schermen voor ons is verbluffend. Het tweede decor lijkt een rustig cafeetje in het centrum. De ramen zijn vervangen door projectieschermen en met behulp van een koptelefoon worden we opnieuw meegenomen in het najaar van 1944. De rust wordt verstoord door Duitse luchtbombardementen en in een mum van tijd bevinden we ons in de kelderruimte van het café. Daar is het bang afwachten tot het einde van de oorlog.

Op een gegeven moment bevinden we ons in de bossen nabij Bastogne.

Op een gegeven moment bevinden we ons in de bossen nabij Bastogne.

Beeld van het café, net voor de bombardementen.

Beeld van het café, net voor de bombardementen.

Eindbalans

We passeren langs graven van Amerikaanse soldaten en komen tot slot terecht in een zaal waar de eindbalans van de oorlog te zien is. Ondertussen zijn we bezig met onze eigen eindbalans voor de rondleiding in het museum. En die is op zijn minst positief te noemen. Het museum brengt een moderne, maar duidelijke kijk op de Tweede Wereldoorlog. Elke zaal brengt een combinatie van tekst, beeld en objecten die een beter inzicht geven aan de bezoeker. Door de audiogids krijgen we het gevoel dat we persoonlijk betrokken zijn in de oorlog. Dit wordt versterkt door de nagebouwde decors, die dit museum onderscheiden van andere musea. Kortom, het Bastogne War Museum is een aanrader voor iedereen!

(Tekst Lude Colpaert/ Foto’s site Bastogne War Museum)

De eindbalans van de oorlog.

We passeren enkele Amerikaanse graven voor we naar buiten gaan.

Meer info: http://www.bastognewarmuseum.be
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s