Yes, we were (erbij)

Neen, een toespraak voor de geschiedenisboeken was het zeker niet. Obama toverde mooie woorden uit zijn hoed, over idealen, vrijheid en democratie, over Rusland, de bad cop, over de aloude, o zo hechte banden tussen de Verenigde Staten en Europa. The usual stuff dus. Maar: wat een fantastisch mooie redenaar is die man toch!

obama2

Al zegt hij weinig waardevol, hij raakt elke toehorende tot in het diepst van de ziel. Elke stilte weet hij uit te buiten tot iets heel betekenisvol. Ik heb zijn toespraak vooral gevoeld, heel erg diep. Hoe hij sprak, was veel indrukwekkender dan wat hij zei. Ik heb Herman Van Rompuy al horen spreken, José Manuel Barroso, Jacques Delors. Geen Europese leider die aan Obama’s enkels raakt. In die zin was zijn toespraak woensdagavond in de BOZAR, het Paleis voor Schone Kunsten, wél historisch.

The White House selecteerde zelf, en zeer zorgvuldig, de tweeduizend genodigden voor deze toespraak, wat het hoogtepunt moest worden (en ook wás) van het blitzbezoek van Obama aan ons land. Dinsdag viel de uitnodiging in mijn bus. Een hele eer, zeker. Dat De Zondag met 1,6 miljoen lezers de meest gelezen krant van het land is, zal Obama niet ontgaan zijn (hahaha). Woensdagmiddag om 15.30 uur sta ik al aan te schuiven. Lange rijen wachtenden, ook bij de pers. Naast me Yves Desmet, hoofdredacteur van De Morgen, en Béatrice Delvaux, politieke chef van Le Soir. De buitenlandse pers is ook goed vertegenwoordigd. Een halfuur later ploffen we neer in de rode zeteltjes van de BOZAR. Obama zou pas om 17.45 uur spreken.

Tijd genoeg om wat bekende koppen te spotten. The White House had dan wel een divers gezelschap, met veel jongeren, allochtonen en autochtonen, beloofd, het zijn vooral de ‘gestelde lichamen’ die mij opvallen (al kan dat beroepsmisvorming zijn). Deze toespraak is hét m’as tu vu-evenement van de politiek in ons land. Wie hier een bom kan droppen, legt heel het land plat. En bij uitbreiding de Europese Unie. Premier Elio Di Rupo (wit hemd en rode strik) en zowat alle federale ministers, de partijvoorzitters, de voorzitters van Kamer en Senaat, éminences grises zoals Mark Eyskens, Herman De Croo en Willy Claes, Etienne Davignon en Luc Coene, Kim Clijsters en Justin Henin, Luc Tuymans en Toots Thielemans, de leger- en politietop, eurocommissaris Karel De Gucht, Europees president Herman Van Rompuy, de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, enzovoort, enzoverder. Koning Filip en koningin Mathilde krijgen, onder luid applaus, de luxesuite toegewezen.
‘Als je nog een frietje wil stekken, dan zal je best beginnen’, tweet ik naar Obama (@BarackObama). Het moet even voor zessen zijn. Niet veel later beklimt hij het podium. Honger gekregen waarschijnlijk. Hij kust de jonge vrouw die hem inleidt, en palmt de zaal meteen in. Flamboyant, cool. De rest is geschiedenis …

obama1 obama3

(Paul Cobbaert)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s