ABC VAN DE POLITIEK: SCHRIJNEND

Op 25 mei 2014 moeten we naar het stemhokje voor de Moeder aller Verkiezingen. De komende maanden zal je allerhande dure termen naar het hoofd geslingerd krijgen. De Zondag helpt je door de bagger heen. Onze politiek journalist Paul Cobbaert laat wekelijks zijn licht schijnen op de politiek van ons Belgenland. Letter per letter. Van A tot Z. Deze week de letter ‘S’ van ‘Schrijnend’.

Schrijnend. Angstwekkend zelfs. De armoedecijfers in ons land. Vijftien procent van de Belgen leeft in armoede. Meer dan zeshonderdduizend Vlamingen hebben een inkomen lager dan de armoedegrens. Maar liefst achttien procent van de kinderen in ons land groeit op in armoede. Dat is één op vijf! Leest u dat goed? Eén op vijf! Schrijnend vind ik dat, zeker als prille papa. In dit welvarende België-Vlaanderen, een titel waar onze politici zo graag mee uitpakken. Woedend maakt me dat. En wat doen onze regeringen? Weinig. Heel weinig. Zich verstoppen achter plannen en fondsen. Een woordvoerder van een gezaghebbend regeringslid zei me niet zo lang geleden dat er altijd armoede zal zijn, dat het erbij hoort. Die zei het heel gelaten, zonder empathie bijna. Wel, heren en dames politici, ik heb een boodschap en ik geef die cru, maar het is uw godverdomde plicht om het omgekeerde te geloven en keihard te strijden voor zero, zero, zero armoede!

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Als jullie er al niet meer in geloven, welke boodschap geef je dan aan die honderdduizenden mensen die elke dag moeten wroeten om te overleven? In Vlaanderen is Ingrid Lieten, nota bene een socialiste, aan zet op armoedebestrijding. Met haar kinderarmoedefonds rekent zij op geld van bedrijven en andere private donoren. De overheid kan dit niet alleen, stelt ze. Hè, beste minister, laat die gelatenheid thuis en zorg er verdomme voor dat de overheid het wél alleen kan! Kinderarmoede mag nooit, maar dan ook nooit, afhankelijk zijn van de goodwill van private partners. Stel dat het fonds op korte termijn een succes blijkt. Dát zou het ideale excuus zijn voor de politiek om deze verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. Hoe fout zijn we bezig! Neen, de overheid moet dit zélf doen. Armoedebestrijding is een kerntaak, en moet betaald worden met gemeenschapsgeld. Stop oversubsidiëring van groene energie, schrap fiscale gunstmaatregelen voor rijke stinkers, genre profvoetballers, knip desnoods in staatsinitiatieven in cultuur, sport en televisie, maar zorg ervoor dat elk kind minstens perspectief heeft op een toekomst. En zoek geen excuses meer! (Paul Cobbaert/foto bel)

Twitter mee via #dezondag & #abcpol

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s