Xi is geen Obama

Neen, imponeren zoals zijn Amerikaanse ambtsgenoot vorige week kan hij niet, de Chinese president Xi Jinping. De omkadering is nochtans af. We schrijven dinsdagmorgen, omstreeks 11.00 uur. Place to be: het Concertgebouw in Brugge.

xi1

Een stralende zon bij aankomst. Veel volk. Veel Chinese vlaggen (orders van de baas, naar het schijnt). Veel security ook. Een fantastisch mooie zaal, afgeladen vol. Alles tip top voorbereid, het zijn Chinezen voor iets. Neen, geen m’as tu vu-show zoals vorige week in de BOZAR. Kan ook niet geëvenaard worden. De Zondag is er wel weer bij, uiteraard. In de zaal spotten we premier Di Rupo, Europees president Herman Van Rompuy, West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwe, andere West-Vlaamse notabelen zoals havenbaas Joachim Coens, WOI-herdenkingscoördinator Paul Breyne en regeringsleden Johan Vande Lanotte en Hendrik Bogaert. Ook Vlaams minister-president Kris Peeters is er, dolblij dat hij op de eerste rij mag plaatsnemen. De eregasten zijn net als vorige week koning Filip en koningin Mathilde. Verder veel studenten van het Europacollege, en … Chinezen. Ik sta naast enkele Chinese meisjes als Di Rupo met een brede glimlach uit zijn zwarte wagen stapt. ‘Oh, what a funny man, your prime minister,’ giechelen ze. Geef ze eens ongelijk.

Xi ontbreekt charisma, flair, cool, bevlogenheid om een zaal te imponeren zoals Obama dat kan. En kennis van de Engelse taal. Zijn speech in het Chinees wordt dan wel simultaan vertaald, blijven plakken doen zo’n woorden niet. Al is zijn toespraak, inhoudelijk dan, wel verrijkend. “Ik ben hier om Bruggen te bouwen’, grapt hij na het welkomstwoord van de Brugse burgemeester Renaat Landuyt. “Chinezen zijn theedrinkers, Belgen bierdrinkers, maar we zijn evenwaardig. China en Europa moeten elkaar beter leren kennen, maar elkaar ook respecteren zoals ze zijn.” Met andere woorden: als jij mij met rust laat, dan laat ik jou met rust. Opvallend ook: in de twintig minuten lange speech vallen de woorden Amerika en Rusland niet één keer. De boodschap is duidelijk: Xi is his own man.

Na de lunch in het Provinciaal Hof wordt Xi uitgebreid uitgewuifd op de Burg, geen plein in ons land die zoveel geschiedenis uitademt, grandeur uitstraalt. De fanfare en het militair défilé zijn van de partij. Evenals de zon. Opnieuw is er veel volk komen opdagen, Chinezen én Belgen. Brugge op z’n schoonst. De koning en de koningin blijven aan zijn zijde tot hij weer zijn Mercedes instapt. Deze keer richting vliegveld. Na drie dagen België keert Xi terug naar het land van de rijzende zon. Brugge heeft voor een knap afscheid gezorgd. ‘Die Scone’ heeft haar naam weer eens waargemaakt.

(Paul Cobbaert)

 

xi2

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s