5 dingen die je nog niet wist over vliegen

Een rondvraag op Ask Reddit bij mensen uit de luchtvaartsector leverde enkele interessante weetjes op. Wij pikten er de vijf opvallendste uit.

469979245

Waarom worden de lichten gedimd bij het opstijgen en landen?

Als een vliegtuig in het donker landt, worden de lichten gedimd. Zo zijn je ogen al aangepast aan het donker en kan je in geval van nood beter zien eens je uit het vliegtuig bent.

Waarom zijn er asbakjes in de toiletten als je toch niet mag roken?

Het is verboden om te roken, maar toch zie je op elk vliegtuigtoilet een asbak. Reden? De asbakken zijn verplicht in het vliegtuig, anders mag het niet opstijgen. Indien iemand toch beslist om de regels te overtreden, kan de sigaret veilig gedoofd worden. In 1973 is er een vlucht gecrasht met 123 mensen aan boord omdat een sigaret een grote brand veroorzaakte.

Wat doet een piloot tijdens een lange vlucht?

Bij lange vluchten is het vaak moeilijk om je niet te vervelen. Gelukkig kunnen we filmpjes kijken, een boek lezen of spelen met de tablet. Of zelfs wat slapen. Maar wat doet een piloot? Wat blijkt uit de rondvraag? De helft van de piloten slaapt tijdens de vlucht. Een derde wordt zelfs wakker om te ontdekken dat z’n medepiloot ook slaapt.

Hoe lang kan je een zuurstofmasker gebruiken?

Als je in geval van nood het zuurstofmasker nodig hebt, kan dat slechts voor een beperkte tijd van 15 minuten. Dat lijkt kort, maar da’s meer dan voldoende tijd voor de piloot om het vliegtuig te laten zakken zodat je weer zelfstandig kan ademen.

Waarom moet je je telefoon uitschakelen?

Oops! Vergeten je gsm uit te schakelen tijdens een vlucht? Niet zo erg, getuigt een piloot Je telefoon brengt het vliegtuig niet in gevaar, het is enkel erg storend voor de piloten. De verschillende gsm-signalen kunnen de communicatie met de controletoren verstoren. Zo kunnen piloten bijvoorbeeld soms een signaal missen om te landen. Best toch uitschakelen! (LH/bron Distractify)

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s