ZAPPER: Topdokters

Dat ik als Zapper niet al te vaak een reeks uit het vreselijke en vleselijke genre ‘ziekenhuisreality’ voorgeschoteld krijg, daar ben ik eerlijk gezegd niet rouwig om. Maar omdat Topdokters net de andere kant van het ziekenhuis belicht – narcistische dokters in plaats van zeurende patiënten – valt het nog in de smaak. Sterker nog: ik heb harder gelachen dan tijdens twee afleveringen ‘Achter de feiten’ samen en was meer ontroerd dan tijdens ‘Vind Mijn Familie’.

topdoktersss

Dat Woestijnvis met een ziekenhuisreality op de proppen durft komen, is ronduit heldhaftig. Een flinke gok, maar wel eentje die behoorlijk goed uitpakt, net omdat de kant van de topdokter belicht wordt. De kijker mag eventjes meegluren achter het scalpel, even ronddwalen in het brein van de medische specialist, waar hij naast een flinke portie narcisme en arrogantie ook een dosis onzekerheid aantreft.

Stoelgangdokter

In Topdokters maken we kennis met tien medische toppers uit verschillende vakgebieden. Er zit een hartchirurg bij, twee neurochirurgen, een cardioloog, een stel orthopedische chirurgen, een stoelgangtransplanteur en nog een aantal zeer verfijnde slagers. Op het eerste gezicht lijken ze één ding gemeen te hebben: een flink ego. Zei dr. Guido Dua in het begin van de aflevering echt ‘Alles wat ik aanraak, verandert in goud’? Samen met de stoelgangdokter, Prof. Danny De Looze, was dokter Dua duidelijk de ster van die eerste aflevering. Terwijl hij schedels openzaagt en tumorcellen opzuigt, vertelt de man vrolijk een anekdote over het personeelsfeest van vorig jaar, waarop hij een mal figuur had geslagen door in het verkeerde kostuum te komen opdagen. A star is born!

Gelukkig hoeft collega De Looze, stoelgangspecialist, niet voor hem onder te doen op entertainmentvlak. Samen met een sympathiek Nederlands koppel voert hij een gesprek over ‘de ochtendportie’ die mevrouw moet meenemen om tijdens de ‘operatie’ bij haar man in te brengen. Haar bruine creatie komt later ook prominent in beeld. Ze heeft duidelijk haar best gedaan om de dokter te imponeren! Terwijl hij een meterslange buis door de anus van zijn patiënt stuwt, volgt er een opmerking over hoe ‘proper’ de Nederlander van binnen is. En hoe typisch Nederlands dat is. Maar De Looze maakt daar snel een einde aan door haar stoelgang in zijn dikke darm te spuiten, terwijl ze een doodnormaal gesprekje over de Efteling voeren. Heerlijke televisie!

Hersendood

Topdokters laat ook plaats voor ontroering. Op een gegeven moment moet Dr. Dua aan de ouders van een 22-jarig meisje vertellen dat ze hersendood is. De neurochirurg is zowaar in tranen na dat gesprek. Ook de andere topdokters vertellen hoe moeilijk het is om met verlies om te gaan, hoe moeilijk het is om zoiets uit te leggen aan nabestaanden. Dat je daar nooit gewend aan raakt. Maar Dr. Dua is dan ook weer doodeerlijk: “Wakker lig ik hier vanavond niet van.” (Sebastiaan Bedaux)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s